X

Sergentul american Charles Jenkins, care a dezertat în urmă cu 40 de ani în Coreea de Nord, a murit la 77 de ani

Charles Robert Jenkins, sergent al armatei americane care a dezertat în urmă cu aproape 40 de ani în Coreea de Nord, a murit la vârsta de 77 de ani, au anunţat marţi mass-media nipone, informează dpa şi Reuters. 

Jenkins a murit din cauze necunoscute în Japonia, unde locuia împreună cu soţia sa Hitomi Soga – fostă cetăţeancă japoneză răpită în Coreea de Nord – şi cele două fiice ale cuplului, născute în Coreea de Nord, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

În 2002, liderul nord-coreean Kim Jong II a recunoscut că ţara sa a răpit-o pe Soga de pe insula niponă Sado la sfârşitul anilor 1970 şi că a fost căsătorită forţat cu dezertorul american.

Coreea de Nord le-a permis lui Hitomi Soga şi altor patru persoane răpite ce au supravieţuit să se întoarcă acasă, iar oficialii niponi au organizat ulterior reîntregirea familiei lui Jenkins.

După ce a ajuns în Japonia, Charles Jenkins, născut în Carolina de Nord, s-a predat, în 2004, reprezentanţilor armatei americane.

Trimis în faţa curţii marţiale, Jenkins, care avea la momentul dezertării 24 de ani, a declarat că şi-a părăsit postul din Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord şi cea de Sud la 5 ianuarie 1965, pentru că dorea să evite transferul în Vietnam, scenă pe atunci a unui război sângeros.

‘Era Crăciun, era frig şi întuneric. Am început să beau alcool. Niciodată nu am băut atâta alcool’, a declarat Jenkins cu un puternic accent sudic. El a băut zece beri, după care le-a spus celor din patrula sa să aştepte până când va verifica drumul. După aceasta el s-a îndreptat spre Coreea de Nord, cu arma în mână de care legase un tricou de culoare albă.

Charles Robert Jenkins a mai declarat că plănuia să ajungă în Rusia şi să se predea şi că nu se aştepta ca Phenianul să-l ţină pe teritoriul său.

În perioada în care s-a aflat în Coreea de Nord, el le-a predat engleza militarilor şi a jucat rolul unui spion american diabolic într-un film de propagandă.

După nişte ani, el a întâlnit-o şi s-a căsătorit cu Hitomi Soga, care era cu 20 de ani mai tânără ca el şi care fusese răpită de Coreea de Nord pentru a ajuta la instruirea spionilor. Jenkins spune că, temându-se pentru siguranţa sa şi a familiei pe care a format-o cu Soga, i-a fost imposibil să refuze ordinele Coreei de Nord. ‘Nu poţi spune nu Coreei de Nord. Dacă zici un singur cuvânt de rău despre Kim Ir-sen, trebuie să-ţi sapi singur groapa, pentru că eşti terminat’, a declarat Jenkins în faţa curţii marţiale.

În urma acestor dezvăluiri, el a fost declarat vinovat de dezertare şi ajutor acordat duşmanului şi închis pentru 30 de zile.

Eliberarea lui Jenkins a pus capăt celei mai îndelungate dezertări din SUA.

Tags: Charles Robert JenkinsdecesdezertatHitomi SogaJaponiaKim Ir-senKim Jong IIVietnamZona Demilitarizată dintre Coreea de Nord
Categorii: Știrile zilei