Serghei Lavrov acuză coaliţia condusă de SUA de `provocări` împotriva trupelor ruseşti

Publicat:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat forţele coaliţiei conduse de SUA de comiterea unor “provocări sângeroase” împotriva trupelor ruse în Siria, într-un interviu publicat miercuri, relatează AFP. 

“Activităţile forţelor conduse de SUA ridică numeroase întrebări”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat cotidianului saudit Asharq al-Awsat.


“În unele cazuri, aceste forţe au încurajat indirect alţi terorişti să atace poziţii strategice preluate în mod legitim de Damasc ori s-au angajat deliberat în provocări sângeroase împotriva forţelor noastre”, a declarat Lavrov.

Ministrul rus s-a referit la Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington în cadrul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic, în special împotriva poziţiilor jihadiştilor în oraşul Raqqa.

Rusia a acuzat luna trecută FDS de încercarea de a sabota ofensiva armatei siriene susţinute de Moscova împotriva jihadiştilor Statului Islamic în împrejurimile oraşului Deir Ezzor, unde un general rus a fost ucis la sfârşitul lunii septembrie.

Pentru a preveni ciocniri nedorite, o “linie de deconflictizare” a fost convenită în nord-estul Siriei între coaliţie, FDS, pe de o parte, şi guvernul sirian şi Rusia, pe de alta. Cu toate acestea, coaliţia a acuzat după aceea că aviaţia rusă i-a bombardat aliaţii din FDS.

Termenul de “deconflictizare” este folosit de militari pentru a desemna măsurile luate în scopul de a evita accidente legate de prezenţa diferiţilor actori care luptă împotriva inamicilor într-o anumită zonă.

“Astăzi, toţi actorii trebuie să renunţe la ambiţiile lor geopolitice şi să contribuie pe deplin la restabilirea stabilităţii şi securităţii în Siria şi în tot Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord”, a declarat Lavrov pentru Asharq al-Awsat.

În acest context, ministrul rus a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor împotriva administraţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a contribui la redresarea Siriei.

Referitor la stadiul relaţiilor dintre Moscova şi Washington, Lavrov a declarat că partea rusă nu este “responsabilă de actuala deteriorare” a legăturilor, acuzând de aceasta precedenta administraţie americană a preşedintelui Barack Obama.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că Moscova dă dovadă de reţinere faţă de Washington sub actuala preşedinţie a lui Donald Trump. Dar “noi nu putem lăsa nimic să treacă fără reacţie”, a subliniat el, menţionând în special sancţiunile “ostile” impuse de SUA Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.