Serghei Lavrov ameninţă Londra cu represalii

Publicat:

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat miercuri Londra că a ”ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice” în cazul otrăvirii unui spion în Marea Britanie şi a ameninţat că va riposta unor eventuale noi ”iniţiative antiruse”, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Nu există vreo îndoială că Guvernul britanic a ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice”, a declarat Lavrov la Tokyo, la finalul unei întâlniri cu omologul său japonez Taro Kono.


Citeşte şi: FARC a murit dar nu se predă. 1200 de disidenţi încearcă să se alăture unei alte grupări de gherilă

”Dacă această tendinţă continuă sub forma unor noi iniţiative antiruse, nimeni nu a abandonat, bineînţeles, principiul reciprocităţii”, a ameninţat el.

Lavrov a îndemnat Guvernul britanic să reacţioneze cu ”calm” la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, pe 4 martie.

”Noi sperăm ca prietenii noştri japonezi, cu contactele lor britanice, să clarifice cel puţin două puncte”, a continuat Lavrov.

”În primul rând, unde sunt Skripal şi fiica lui? În al doilea rând: de ce reprezentanţi Scotland Yard au spus că ancheta va dura luni de zile, iar în acelaşi timp Guvernul britanic a dat deja verdictul, fără să aştepte decizia unui tribunal?”.

Londra consideră că Rusia a comandat acest atac comis cu ajutorul unui agent neurotoxic din familia novicioc, fabricat potrivit occidentalilor de către complexul militar rus.

Neil Basu, noul şef al antiterorismului britanic, a anunţat că ancheta ar putea să dureze ”săptămâni, chiar luni”.

Citeşte şi: O playmate cere să poată să vorbească despre relaţia sa cu Trump

Moscova a cerut luni Londrei ”probe” în sprijinul acuzaţiilor sau ”scuze”.

Premierul japonez Shinzo Abe şi-a exprimat ”indignarea” faţă de acest atentat, într-o convorbire la telefon cu premierul brutanic, potrivit serviciilor Theresei May.

May a prezentat săptămâna trecută o serie de măsuri contra Moscovei, după atacul cu agent neurotoxic vizându-i pe fostul agent dublu rus, în vârstă de 66 de ani, şi pe fiica sa, în vârstă de 33 de ani.

Expulzarea a 23 de diplomaţi, care au părăsit ambasada, este cea mai simbolică. În replică, Moscova a decis sâmbătă să expulzeze 23 de diplomaţi britanici şi să închidă British Council, instrumentul răspândirii culturii britanice în întreaga lume.

Cele două victime se află ”în comă de la 4 martie”, a anunţat ministrul britanic de Externe Boris Johnson, într-un material publicat în The Telegraph.

Citeşte şi: Atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin 26 de oameni au murit – FOTO

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.