X

Serghei Lavrov critică planurile SUA de a ajuta grupările rebele din Siria

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat planurile SUA de a ajuta grupările rebele din Siria în stabilirea de zone sigure, informează dpa.

Acest lucru ar constitui o piedică în calea preluării controlului asupra zonelor ce se învecinează cu Turcia şi Irak, a declarat Lavrov în timpul conferinţei sale anuale, organizată în mod tradiţional la începutul fiecărui an la Moscova, conform agerpres .

“Anunţul că aceste zone vor fi controlate de grupări conduse de SUA, cu forţe de peste 30.000 de militari, stârneşte îngrijorarea că a început o cursă pentru divizarea Siriei”, a spus Lavrov, citat de dpa.

Citește și : Papa Francisc : Omenirea se află „la limită” în faţa riscului de izbucnire a unui război nuclear

Potrivit lui Lavrov, acţiunile Washingtonului influenţează în mod negativ situaţia din Siria. “Acţiunile pe care le urmărim astăzi arată că SUA nu doresc menţinerea integrităţii teritoriale a Siriei”, a subliniat Lavrov, potrivit agenţiei de presă TASS.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a declarat că sunt tot mai multe suspiciuni legate de legătura pe care SUA o are cu gruparea teroristă Jabat al-Nusra. Lavrov nu a exclus faptul că SUA doar vorbesc despre necesitatea contracarării acestei grupări, în timp ce în realitate o protejează, pentru a o folosi în scopuri proprii, informează agenţia de presă rusă.

Ministrul de externe al Rusiei a subliniat importanţa Congresului de dialog naţional pentru soluţionarea problemei siriene, congres ce va avea loc la sfârşitul lui ianuarie la Soci. Lavrov a precizat că acest congres nu contravine activităţii pentru reglementare a situaţiei din Siria care este desfăşurată de ONU, ci dimpotrivă, este menit să susţină aceste eforturi.

Tags: IrakJabat al-NusramoscovaSerghei LavrovsiriaSUAturciawashington
Categorii: Știrile zilei