X

Serghei Lavrov la ONU: ”Sirienii trebuie ajutaţi”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut vineri la ONU ajutor pentru reconstrucţia Siriei, în timp ce occidentalii refuză orice contribuţie atât timp cât nu este angajată o soluţie politică, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Ţara trebuie reconstruită pentru a permite milioanelor de refugiaţi să revină în Siria”, a declarat Lavrov de la tribuna Adunării Generale a ONU. ”Sirienii trebuie ajutaţi”, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Citește și : Igor Dodon a avut o întâlnire de lucru cu Vladimir Putin şi va efectua o vizită oficială la Moscova

”Dialogul naţional sirian, iniţiat de Rusia, Iran şi Turcia în ianuarie, a creat condiţiile unei soluţii politice” pe baza rezoluţiilor ONU, a declarat Lavrov.

Aceasta ”include reconstrucţia infrastructurilor distruse pentru a facilita întoarcerea milioanelor de refugiaţi la casele lor”. Concretizarea ”acestui obiectiv stabilit în interesul tuturor sirienilor trebuie să devină o prioritate în eforturile internaţionale şi în activităţile agenţiilor ONU”, a mai spus ministrul rus.

În timp ce regimul lui Bashar Al-Assad a preluat, cu ajutor militar rus şi iranian, controlul unei mari părţi din teritoriul sirian, Moscova insistă din ce în ce mai mult pentru angajarea unei reconstrucţii internaţionale a ţării, distrusă de un război care a durat peste şapte ani.

Occidentalii, SUA, Franţa şi Germania îndeosebi, refuză orice ajutor, mai ales din partea Uniunii Europene, fără o soluţie politică vizibilă.

Citește și : Şapte palestinieni, inclusiv doi minori, ucişi de tiruri israeliene în Fâşia Gaza (ministru palestinian)

Tags: ajutorbashar al assadIranmoscovaONUrusiaSerghei Lavrovturcia
Categorii: Diaspora