Serghei Lavrov pleacă la Teheran

Publicat:

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, este aşteptat miercuri la Teheran, unde va avea o întrevedere cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, informează agenţia oficială Irna, preluată de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Lavrov urmează să aibă mâine (joi) o întrevedere cu ministrul nostru al afacerilor externe”, a anunţat Irna, fără alte detalii.


Vezi şi: CUTREMUR puternic în Afganistan (VIDEO)! Sute de oameni au murit! – Black News

Această deplasare intervine în condiţiile în care Iranul şi Rusia, două ţări supuse sancţiunilor internaţionale, au declarat în luna mai că doresc să-şi întărească relaţiile în sectoarele energetic şi comercial, în timpul unei vizite a vicepremierului rus la Teheran.

Ea survine, de asemenea, în contextul negocierilor asupra programului nuclear iranian, lansate la Viena în aprilie 2021 între Iran şi marile puteri (Rusia, SUA, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi aflate într-un punct mort din martie.

Discuţiile de la Viena, la care SUA participă în mod indirect, sunt menite să readucă Washingtonul în acordul internaţional din 2015, ce prevede limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.

Acordul este muribund după retragerea unilaterală în 2018 a SUA, care au reimpus măsuri punitive împotriva Teheranului. Drept răspuns, Iranul a renunţat treptat la angajamentele sale, negând în acelaşi timp că vrea să se doteze cu bomba nucleară.

Obiectivul negocierilor de la Viena este de asemenea cel de a determina Teheranul să-şi respecte integral angajamentele internaţionale cu privire la programul său nuclear, în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile care lovesc Iranul.

Multă vreme antagoniste, Rusia şi Iran şi-au îmbunătăţit în ultimii ani relaţiile, printr-o apropiere politică şi militară în baza unor interese geopolitice comune, iar cele două ţări cooperează asupra mai multor dosare.

Citeşte şi: 15 morţi şi 16 răniţi într-un atac rus în regiunea Harkiv – Black News

Moscova joacă un rol central în aplicarea acordului din 2015, în special prin primirea tonelor de uraniu îmbogăţit în exces ale Teheranului.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a deplasat în ianuarie la Moscova, unde a fost primit de omologul său rus Vladimir Putin şi a prezentat un plan menit să întărească relaţiile dintre cele două ţări în următorii 20 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.