X

Serghei Lavrov : Rusia este ‘extrem de preocupată’ de avansarea grupării Stat Islamic în Afganistan

Rusia este ‘extrem de preocupată’ de avansarea grupării jihadiste Statul Islamic în Afganistan, unde s-au intensificat atacurile şi atentatele, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de AFP.

‘Suntem extrem de preocupaţi de ceea ce se petrece în Afganistan şi de creşterea influenţei Statului Islamic’, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă susţinută în încheierea întâlnirii cu omologul său pakistanez Khawaja Muhammad Asif, conform agerpres.

‘Avem îndoieli mari faţă de modul în care coaliţia (internaţională condusă de SUA în Afganistan) apreciază această ameninţare şi faţă de măsurile pe care le ia pentru a o elimina’, a adăugat el.

Potrivit lui Lavrov, prezenţa Statului Islamic în nord şi estul Afganistanului este ‘destul de serioasă’, cifrându-se la aproape o mie de combatanţi, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru securitatea ţărilor vecine.

Citește și : Donald Trump nu face suficient pentru a opri atacurile cu arme de foc (sondaj)

‘Din păcate, militarii americani şi ai NATO încearcă să treacă sub tăcere şi să nege sub orice formă’ această ameninţare, a declarat în continuare şeful diplomaţiei ruse.

Statul Islamic şi talibanii şi-au relansat ofensivele în ultimele săptămâni în Afganistan, printr-o serie de atentate soldate cu sute de morţi şi de răniţi, dintre care unul a vizat un hotel de lux din Kabul la 20 ianuarie.

Rusia a denunţat în repetate rânduri strategia americană în Afganistan, pe care o consideră ‘fără viitor’ şi care se bazează înainte de toate pe ‘recurgerea la forţă’.

Moscova a lansat un apel la negocieri de pace şi directe între talibani şi guvernul afgan şi a propus să servească drept platformă pentru un astfel de dialog ‘constructiv’ între părţile beligerante.

Autorităţile ruse vor mai ales să stopeze avansul jihadiştilor în Afganistan de teama unei intruziuni a acestora în fostele republici sovietice din Asia Centrală, pe care Moscova le consideră ca făcând parte din sfera sa de influenţă.

Tags: AfganistanatacatentateKhawaja Muhammad AsifNATOrusiaSerghei LavrovStatul Islamic
Categorii: Sinteze