Serghei Lavrov solicită sprijin pentru planul ruso-chinez de rezolvare a crizei coreene

Publicat:

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, i-a cerut vineri comunităţii internaţionale să sprijine ideea unei foi de parcurs ruso-chineze în vederea reglementării situaţiei din Peninsula Coreeană, informează agenţia de presă TASS.

“Le cerem membrilor responsabili ai comunităţii internaţionale să susţină ideea care stă la baza foii de parcurs ruso-chineze pentru reglementare (a situaţiei din Peninsula Coreea). Suntem convinşi că punerea ei în aplicare va contribui la reducerea activităţii militare, a tensiunii din peninsulă şi la formarea în Asia de Nord-Est a unui sistem de securitate echitabil”, a declarat Lavrov în cadrul Conferinţei pentru neproliferare de la Moscova.


Citeşte şi: NATO a deschis un centru de contraspionaj în Polonia. Un sediu similar se află şi în România

Ministrul de externe al Rusiei a atras de asemenea atenţia că problema Peninsulei Coreene cere eforturi diplomatice energice. “Principalul scop în etapa actuală este preîntâmpinarea conflictului militar, care va duce în mod inevitabil la catastrofe umanitară şi ecologică”, a spus el.

Lavrov a subliniat că toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de reţinere. “În fiecare rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la problema nucleară a Coreei de Nord, alături de sancţiuni este conţinută şi ideea revenirii la negocieri. Nu există alternativă la reglementarea diplomatică a problemei nucleare, pe bază de dialog”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

De asemenea, potrivit lui Lavrov, Rusia nu consideră posibilă restabilirea de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU la adresa Iranului, sancţiuni ce erau în vigoare înainte de semnarea Planului comun şi cuprinzător de acţiuni (convenit de Iran cu statele E3+3 – Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China).

Serghei Lavrov a subliniat că doar Agenţia pentru Energie Atomică (AIE), în calitate de unic organism al ONU împuternicit să efectueze verificări în Iran, trebuie să confirme respectarea de către Teheran a tuturor obligaţiilor asumate în cadrul acordului nuclear cu marile puteri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției

Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua...

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, NIFO a publicat fișe informative privind administrația...

Potențialele adversare ale cluburilor din R.Moldova în turul 3 preliminar din cupele europene

Potențialele adversare ale cluburilor din R.Moldova în turul 3 preliminar din cupele europene La Nyon, Elveția, a avut loc tragerea la sorți pentru runda a...

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj)

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj) Un sondaj sociologic realizat de compania de cercetare politică și consultanță, Intellect Group, în perioada 8-17 iulie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.