X

Serghei Şoigu şi omologul său turc au discutat despre acordul privind exportul de cereale ucrainene

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu şi omologul său turc Hulusi Akar au discutat luni la telefon despre suspendarea de către Moscova a participării sale la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, Ankara fiind unul dintre garanţii acestui acord, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Părţile au discutat despre suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordurilor asupra exportului de produse agricole dinspre porturile ucrainene”, a anunţat pe Telegram Ministerul Apărării rus, fără a furniza mai multe detalii.

Citește și : Xi Jinping dă asigurări că ‘prietenia’ dintre China şi Rusia are ‘perspective largi’ de dezvoltare

Potrivit Reuters, ministrul turc Hulusi Akar i-a spus lui Serghei Şoigu că Moscova ar trebui să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda pe termen nedefinit participarea la acest acord.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat luni dimineaţa angajamentul ţării sale de a menţine acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, în pofida retragerii Rusiei din acesta.

Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul, cu Rusia şi Ucraina, care a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole este supravegheat de un Centru Comun de Coordonare (JCC), găzduit de Istanbul.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

Citește și : Victoria lui Lula în alegerile din Brazilia, salutată în întreaga lume

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.

Tags: acordHulusi AkarmoscovarusiaSerghei Şoigu
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina