Sergiu Tofialt îl acuză pe Vadim Ceban că ar reprezenta interesele Gazprom

Publicat:

Decizia șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, de a solicita mai mult gaz în 2024 de la Gazprom pentru partea dreaptă a Nistrului fără acord sau consultări cu Ministerul Energiei este criticată de expertul Sergiu Tofilat membru al Consiliului de Observatori al societății pe acțiuni.

El susține că în cazul în care vor veni de la Gazprom volume de gaze care nu vor fi ulterior cumpărate, Moldovagaz va trebui să plătească penalități.


Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Sergiu Tofialt îl acuză pe Vadim Ceban că ar reprezenta mai degrabă interesele concernului rus Gazprom decât cele ale Moldovagaz și nu exclude, că ar putea cere demisia acestuia în ședință de guven. Sergiu Tofilat a comentat și reacția șefului Moldovagaz care a declarat ieri într-o conferință de presă că nu recunoaște rezultatele auditului.

Potrivit contractului, până la 1 septembrie Gazprom și Moldovagaz trebuie să coordoneze volumele de gaze care ar urma să fie livrate R. Moldova pentru următoarele 12 luni, susține expertul în energie Sergiu Tofilat, delegat din partea societății civile în Consiliul de Observatori al Moldovagaz. El spune că șeful Moldovagaz ar fi trebuit să se consulte cu autoritățile de la Chișinău înainte de a solicita aceste volume de la concernul rus.

„El știe foarte bine că Energocom  cumpără gaz pentru toată iarna, și nou nu ne va trebui gaz de la Gazprom. În caz că el a solicitat volume suplimentare de la Gazprom, și pentru malul drept, și noi nu le vom lua, Moldovagaz va trebui să plătească penalități, 8% din costul gazului. Întrebarea mea față de Ceban: el, manager, care trebuie să apere interesele companiei, trebuia să ceară de la Guvern informația privind volumele a fi solicitate de la Gazprom”, a declarat Sergiu Tofilat.

Totodată Sergiu Tofilat se arată nedumerit că Vadim Ceban nu a vorbit despre încălcările comise de concernul rus Gazprom sau despre fraudele de la Moldovagaz, care au condus la majorarea artificială și nejustificată a datoriei.

„Vorbim de oficiul în care s-a investit 500 de milioane de lei, despre hotărârile ANRE di 2012 când Moldovatransgaz cumpăra contoare, țevi prin firme off sore și au fost furate peste 20 de milioane de dolari. Acest lucru contribuind de asemenea la creșterea datoriei la gaz. Nu a menționat niciun cuvânt despre încălcările Gazpromului. A spus doar ceea ce convine părții rusești”, a spus Sergiu Tofilat.

Și jurnalistul Economic Ion Preașcă susține că declarațiile șefului Moldovagaz prezintă, deși voalat mai degrabă poziția acționarului Gazprom, decât cea a Guvernului de la Chișinău.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

„Auditul, pentru a fi obligatoriu pentru conducerea Moldovagaz, trebuie să fie aprobat de Consiliul de Observatori al companiei, acționarii Gazpromului și ai Guvernului. Așa interpretez eu declarațiile lui Vadim Ceban. El se conduce de statutul și deciziile companiei, dar și de legislația în domeniu. Șeful Moldovagaz a expus parcă poziția Gazpromului, acționar majoritar, indirect care tot nu recunoaște acest audit.

Vadim Ceban a spus ceva mai voalat că auditul nu este obligatoriu pentru Moldovagaz”, a declarat  a precizat Ion Preașcă 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor Fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,...

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene În cadrul Summitului Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni...

Votat în prima lectură: Modificarea convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene

Votat în prima lectură: Modificarea convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai...

Cursul valutar oficial BNM la 19 iulie 2024

Cursul valutar oficial BNM la 19 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 19 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7666 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5955 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2952 Coroana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.