Serviciile secrete din Noua Zeelandă au depistat mai multe ingerințe străine

Publicat:

Şefa serviciilor secrete neozeelandeze, Rebecca Kitteridge, şi-a exprimat preocuparea joi faţă de ingerinţe străine, inclusiv încercări ale unor aşa-numiţi “actori” ai altor state de a influenţa pe ascuns politicieni şi monitoriza comunităţi ale expaţilor care trăiesc în ţara situată în Pacificul de Sud.

Ingerinţa străină în alegerile din Noua Zeelandă a fost de asemenea posibilă, la fel ca încercările globale sofisticate în creştere de a interfera în politica naţională, a declarat Rebecca Kitteridge, director de servicii al agenţiei de informaţii New Zealand Security Intelligence Service, potrivit agerpres.


Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

“În termeni generali, pot spune că am fost martorii unor activităţi care ne preocupă din partea unor actori ai (altor) state”, a spus Kitteridge, referindu-se la încercările de influenţare a politicienilor, inclusiv donaţii sub acoperire.

“Pot să spun de asemenea că actori motivaţi ai statelor sunt adepţi în găsirea de slăbiciuni sau zone gri pentru a-i ajuta să influenţeze pe ascuns”, a mai declarat ea în faţa unei comisii parlamentare de revizuire a riscului de interferenţă străină la ultimele alegeri din 2017. Următoarele alegeri din Noua Zeelandă sunt programate pentru 2020.

Kitteridge a spus în faţa comisiei că agenţiile de securitate au creat un plan privind modul de reacţie la o ameninţare de ingerinţă străină, deşi nu a constatat un amestec în votul din 2017.

Kitteridge a mai declarat că agenţia sa cunoaşte eforturile depuse de unele state de peste mări de a monitoriza pe ascuns grupuri ale diasporei, dar ea a refuzat să numească aceste state din motive de securitate.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat la rândul său că guvernul a cerut comisiei parlamentare să analizeze riscurile legate de ingerinţele străine în alegeri pentru a verifica dacă legile sunt adecvate.

Citește și: Principalele concluzii ale summit-ului privind Brexitul

“Trebuie să ne asigurăm că suntem agili”, a spus Ardern joi în faţa reporterilor.

Australia vecină a introdus legi menite să combată interferenţele străine ca o preocupare publică în legătură cu donaţiile politice chineze şi relaţiile intensificate între parlamentari şi medii de afaceri chineze. China neagă amestecul în afacerile australiene.

În Noua Zeelandă, donaţii politice au fost puse sub lupă în octombrie după ce un parlamentar l-a acuzat pe liderul Partidului Naţional de opoziţie că ascunde o donaţie de 100.000 de dolari neozeelandezi de la un om de afaceri chinez pentru a evita să o declare în conformitate cu legile electorale neozeelandeze. Liderul Partidului Naţional a respins acuzaţia. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.