Serviciile secrete de la Seul le-ar fi întins o capcană chelneriţelor nord-coreece fugite în 2016 în Coreea de Sud

Publicat:

Douăsprezece chelneriţe nord-coreene care lucrau în China şi care au fugit în 2016 în Coreea de Sud au fost victimele unei înscenări a serviciilor secrete de la Seul, a povestit pentru televiziunea sud-coreeană administratorul localului unde femeile fuseseră angajate, într-o serie de dezvăluiri explozive, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest caz de dezertare răsunător stârneşte de mult timp polemică. Phenianul a afirmat că femeile au fost răpite, însă Seulul a spus că ele au fugit din propria dorinţă.


Citeşte şi: Fraudă cu paşapoarte în Ungaria: Washingtonul intenţionează să ridice scutirea de viză (presă)

Heo Gang-il, administrator al restaurantului nord-coreean din localitatea chineză Ningbo unde lucrau femeile, a declarat că le-a minţit pe chelneriţe în legătură cu destinaţia lor finală şi le-a şantajat pentru a-l urma în Coreea de Sud.

Bărbatul a făcut această dezvăluire în cadrul programului Spotlight de la postul de televiziune JTBC, una din emisiunile de anchetă cel mai urmărite din Coreea de Sud.

El a explicat că a fost recrutat de Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean în 2014 în China.

Doi ani mai târziu, temându-se că va fi demascat, el i-a cerut agentului său de legătură să îi organizeze fuga în Coreea de Sud. În ultimul moment, spune el, agentul i-a cerut la rândul său să vină cu angajatele sale.

“Cele 12 chelneriţe nu ştiau unde mergeau. Le-am spus că am schimbat locul”, a declarat el.

Citeşte şi: Franța contrează puternic SUA: Sancţiunile americane împotriva companiilor europene sunt ‘inacceptabile’

Ospătăriţele au realizat care era destinaţia lor abia când au descoperit că au ajuns în faţa ambasadei Coreii de Sud din Malaezia.

Una dintre ele, intervievată în emisiune, a povestit că ele au ezitat în faţa ambasadei. “Administratorul Heo ne-a ameninţat, a spus că le va povesti autorităţilor că urmăream seriale televizate sud-coreene şi că vom fi executate sau exilate în provincie şi că familiile noastre vor fi de asemenea afectate”, a spus femeia.

“Privind în urmă, era o absurditate, însă pe moment nu aveam altă opţiune. Dacă ar fi posibil, chiar şi acum, mi-ar plăcea să mă întorc la mama mea”, a adăugat ea.

După sosirea lor în Coreea de Sud în aprilie 2016, transfugele au luat parte la un program de aclimatizare timp de patru luni, o situaţie clasică în astfel de cazuri, înainte de a li se permite să iasă în societate.

Însă locul în care ele se află este ţinut secret de NIS. Ele nu au făcut până acum niciun comentariu public.

Citeşte şi: Rusia. Agresorul unei jurnaliste a fost scos din puşcărie şi trimis la spitalul de nebuni – VIDEO

Heo Gang-il spune că a decis să vorbească pentru că nu a primit ce i s-a promis – un loc de muncă la NIS şi o medalie.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, însărcinat cu afacerile intercoreene, a spus că presupusele fapte trebuie verificate.

Serviciile de informaţii sud-coreene au precizat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că nu fac niciun comentariu.

Scepticii suspectează că această dezertare, prezentată atunci ca cea mai importantă din ultimii mulţi ani, ar fi putut fi pusă la cale de guvernul conservator al preşedintei Park Geun-hye, între timp demisă, pentru a seduce electoratul înaintea alegerilor legislative.

Park Geun-hye a fost condamnată în aprilie la 24 de ani de închisoare pentru corupţie, abuz de putere şi coerciţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.