Serviciile secrete sunt în alertă maximă. Rusia a lansat o campanie de recrutare de spioni și sabotori în Europa!

Publicat:

Serviciile secrete sunt în alertă maximă. Rusia a lansat o campanie de recrutare de spioni și sabotori în Europa!

Federația Rusă a lansat o campanie de recrutare de spioni și sabotori în Europa! Chestiunile par complicate la prima vedere, însă sunt mult mai simple în realitate: orice om cu un smartphone poate ajuta Moscova în lupta împotriva Occidentului, astfel că serviciile secrete europene sunt vigilente.

Tinerii ucraineni, ruși și belaruși care locuiesc în Europa devin uneori pradă ușoară pentru serviciile secrete rusești. Neavând venituri permanente, ei răspund ofertelor de muncă și, în cele din urmă, devin complici la monitorizarea furnizării de arme occidentale Ucrainei sau sunt recrutați pentru a comite sabotaje. În ultimul an, grupuri de astfel de persoane care au căzut în plasa serviciilor secrete ruse au fost arestate în Polonia și Marea Britanie. Germania, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Rusia combină cu succes înregistrările video obținute cu ajutorul unor persoane simple recrutate cu instrumente de supraveghere mai avansate, cum ar fi imaginile din satelit, au explicat experții occidentali pentru The Wall Street Journal.

Distrugerea inamicului prin costuri minime

Acest lucru face posibilă urmărirea furnizării de echipamente militare și muniții din Polonia și din alte țări către depozitele secrete din Ucraina, care ar putea fi deja lovite de drone sau rachete ghidate.

Un înalt oficial al serviciilor de informații militare occidentale a declarat pentru ziar: „Nu este absolut nevoie să batjocorim tehnici atât de simple și, după cum se pare, stângace. Acestea fac parte dintr-un set mai mare de instrumente de colectare a informațiilor care ajută Rusia să distrugă materiale critice cu costuri minime.”

De la graffiti la supraveghere prin camere: cazul unui om în căutarea banilor

Refugiatul ucrainean Maksym Lekha, în vârstă de 22 de ani, care și-a pierdut locul de muncă deja prost plătit din Polonia, a răspuns unui anunț pe Telegram la începutul anului 2023 cu o ofertă de a picta graffiti pe garduri în locuri slab populate și sub poduri pentru 7 dolari pe graffiti. A fost îndemnat să scrie “Opriți NATO”, dar Andrzej, care a oferit slujba, care vorbea rusă și ucraineană, a explicat acest lucru prin necesitatea de a “arăta că oamenii sunt obosiți de acest război și provoacă o rezonanță puternică în societate”.

Câteva zile mai târziu, Lekhaatașa camere de luat vederi pe șinele de cale ferată care transportau echipamente militare occidentale în Ucraina și apoi în pădurea din apropierea aeroportului din apropierea orașului Rzeszow, unde a fost livrat ajutor militar din Statele Unite. În curând au existat atât de multe sarcini încât Andrzej a transferat suficienți bani către Lecha cu ajutorul criptomonedelor pentru a cumpăra o Mazda 6 GG folosită.

Câteva săptămâni mai târziu, când grupul său a crescut la 16 persoane, Lecha și ceilalți au fost arestați de ofițerii polonezi de contrainformații. La sfârșitul anului trecut, el a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru spionaj.

Cine este căutat de ruși?

Coordonatorul complicilor lui Lekha a fost și Andrzej, care, după cum a ieșit la iveală, a lucrat pentru o unitate de informații rusă, care de la sfârșitul anului 2022 recrutează oameni precum Lekha în Europa – vagabonzi, oameni fără un loc de muncă permanent și un loc de reședință, gata să câștige cu ușurință bani. Printre cei prinși în „cârlig” se numără și Maxim Sergeev, în vârstă de 20 de ani, care în 2021 a venit dintr-un oraș de lângă Moscova pentru a juca pentru echipa poloneză de hochei pentru tineret Zaglebie Sosnowiec. După izbucnirea războiului, el chiar a semnat o scrisoare prin care condamna invazia. Dar când a fost arestat, o conversație de grup cu Andrzej a fost găsită pe telefonul său, precum și poze și videoclipuri din două gări din Varșovia, orașe din partea de est a țării și un punct de trecere la granița dintre Polonia și Ucraina.

Andrzej a recrutat, de asemenea, un student din Belarus și un adolescent ucrainean. Un alt tânăr ucrainean, Alexei Pronkin, a fost însărcinat de Andrzej să fotografieze Academia Navală Poloneză din Gdynia, la Marea Baltică, și o bază navală din apropiere, precum și un terminal portuar comercial și un depozit de muniție.

Lekha nu a îndeplinit sarcina lui Andrzej de a organiza un incendiu lângă o companie ucraineană de transport din orașul polonez Biala Podlaska și a imitat incendierea. Dar cinci persoane recrutate de serviciile secrete ruse, inclusiv britanicul Dylan Earle, în vârstă de 20 de ani, au încercat să incendieze un depozit ucrainean din estul Londrei în martie; în aprilie, ei au fost arestați. În 2023, un grup bulgar de spionaj care lucra pentru Rusia, care monitoriza instalațiile militare locale, a fost descoperit în Marea Britanie. Iar acum câteva săptămâni, doi bărbați cu cetățenie germană și rusă au fost arestați în Germania; au monitorizat fabricile militare, rutele de livrare a armelor și baza americană unde sunt instruiți petrolierele ucrainene și, de asemenea, au planificat sabotaje la instalațiile militare și industriale.

Avertismentul Germaniei

Cazul confirmă faptul că Kremlinul își intensifică activitatea, a declarat un oficial german pentru NBC News. „Tacticile hibride ale lui Putin au trecut la un nou nivel calitativ”. Amenințarea cu sabotajul Rusiei, inclusiv atacurile cibernetice, este în creștere și are un “potențial ridicat de daune”, a avertizat Thomas Haldenwang, directorul serviciului de informații interne al Germaniei în aprilie.

Imigranți în loc de diplomați

Rețeaua de spionaj rusă a fost grav afectată la începutul războiului, inclusiv atunci când țările occidentale au expulzat peste 600 de diplomați, dintre care se crede că două treimi au folosit acoperirea diplomatică pentru activități de spionaj. Dar, începând de anul trecut, serviciile de spionaj rusești și-au reconstruit în mod activ pozițiile, adesea făcând munca prin procură. Ei folosesc în mod activ aplicații precum Telegram, pentru a recruta tineri marginali, adesea imigranți, pentru a comite acte simple de spionaj și sabotaj, scrie WSJ, citând agențiile de informații occidentale. Această abordare, care este ieftină și riscantă pentru ofițerii de informații înșiși, le permite să stârnească sentimentul anti-occidental și să obțină informații potențial importante.

“Acum încearcă să-și restabilească abilitățile”, a declarat Jacek Dobrzyński, purtător de cuvânt al agenției care coordonează activitatea serviciilor speciale poloneze.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Activitățile ostile ale Rusiei în Europa devin din ce în ce mai răspândite, a avertizat ministrul britanic de interne James Cleverly într-un discurs din această săptămână în Camera Comunelor. Potrivit acestuia, aceasta include acțiuni de întrerupere a livrărilor militare către Ucraina în Germania și Polonia, spionaj în Bulgaria și Italia, campanii de dezinformare pentru a influența alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

Un purtător de cuvânt al administrației Joe Biden a declarat pentru NBC că Statele Unite “lucrează cu aliații pentru a acorda prioritate urmăririi acestor activități rusești, perturbându-le și expunându-le”. El a adăugat că “în ultimele luni, agențiile europene de aplicare a legii au făcut progrese semnificative [în acest sens]”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.