Serviciile secrete turce l-au reţinut în Kenya pe nepotul predicatorului Fethullah Gülen şi l-au repatriat cu forţa

Publicat:

Serviciile secrete turce l-au reţinut în străinătate şi repatriat cu forţa pe nepotul predicatorului Fethullah Gülen, Selahaddin Gülen, soţia acestuia din urmă şi alte persoane apropiate predicatorului afirmând că el a fost capturat în Kenya, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei Naţionale de Informaţii (MIT), anunţase anterior agenţia publică de presă turcă Anadolu, fără să precizeze în ce ţară a fost reţinut acesta.


Citește și : Londra grăbeşte RELOCAREA afganilor care au ajutat trupele britanice

Dar într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare pe 20 mai, soţia lui Selahaddin afirmă că ei trăiau împreună în Kenya, iar din data de 3 mai nu a mai avut nicio veste de la soţul ei, care era profesor într-o şcoală din capitala Nairobi.

Alte persoane şi mass-media apropiate mişcării lui Fethullah Gülen au susţinut de asemenea pe reţelele de socializare că Selahaddin Gülen a fost ”răpit” în Kenya şi au lansat o campanie prin care cer eliberarea lui.

Selahaddin Gülen este acuzat de autorităţile turce că face parte din ”organizaţia teroristă FETO”, acronimul prin care Ankara desemnează mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, stabilit în SUA şi pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl consideră omul din spatele loviturii de stat împotriva sa din anul 2016.

În urma acelui puci eşuat zeci de mii de persoane au fost arestate şi peste 140.000 înlăturate din funcţii într-o acţiune de epurare fără precedent în istoria Turciei.

Citește și : Marea Britanie este în pragul unui nou val de infectări

Ankara vânează în străinătate presupuşii membri ai reţelei lui Gülen şi susţine că a reuşit să ”repatrieze” zeci dintre ei. În anul 2018, răpirea în Kosovo de către agenţii MIT a şase cetăţeni turci acuzaţi de legături cu Gülen a provocat o criză politică ce a condus la demiterea ministrului kosovar de interne şi a şefului serviciului local de informaţii.

De asemenea, Ankara exercită presiuni faţă de multe ţări pentru închiderea şcolilor care au legături cu mişcarea lui Gülen. Kenya a refuzat în 2016 închiderea a şase astfel de şcoli, în pofida insistenţelor Turciei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.