X

Serviciul de informaţii interne din Germania monitorizează activ o filială regională a extremiştilor de dreapta din AfD

Serviciul de informaţii interne din Germania monitorizează activ o filială regională a formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ca posibil prim pas către supravegherea partidului la scară naţională, transmite Reuters, potrivit agerpres.

O sursă a agenţiei a declarat că serviciul a clasificat AfD ca “entitate suspectă” care poate ameninţa ordinea democratică în landul Saxonia-Anhalt din estul ţării, unde partidul este principala forţă de opoziţie.

Citește și : Biden ÎNCHIDE mai multe închisori private din SUA şi îi lasă pe poliţişti ‘DEZARMAŢI’

Clasificarea atribuită de structura regională a Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) conferă agenţilor atribuţii sporite privind urmărirea, inclusiv interceptarea comunicaţiilor AfD, ceea ce – apreciază Reuters – ar putea fi o lovitură pentru partid într-un an electoral aglomerat. În Germania vor avea loc alegeri regionale în iunie şi federale în septembrie.

După o anchetă care a durat doi ani, BfV urmează probabil să decidă în curând dacă măsurile împotriva AfD vor fi extinse în toată ţara.

Deşi considerat suspect, partidul – aflat pe locul al treilea ca număr de deputaţi în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal – nu va fi împiedicat să participe la alegeri.

Citește și : Norvegia ANULEAZĂ două exerciţii militare cu NATO

Sebastian Striegel, deputat ecologist în landul Saxonia-Anhalt, a apreciat că decizia BfV nu va afecta şansele AfD în principalul său bazin electoral din estul fost comunist al Germaniei. “Oamenii au votat cu AfD şi până acum pentru caracterul său de extremă dreapta şi vor face la fel şi în viitor”, a declarat el pentru Reuters.

AfD a câştigat alegători la nivel naţional ca reacţie la politica deschiderii frontierelor pentru migranţi adoptată de cancelarul Angela Merkel în 2015. În timpul pandemiei de coronavirus, susţinerea pentru extremiştii de dreapta a scăzut la circa 10% din electorat. O ramură radicală a AfD numită Der Fluegel (Aripa) a fost deja pusă sub supraveghere de BfV. Un deputat al formaţiunii a criticat memorialul Holocaustului din Berlin ca “un monument al ruşinii” şi a declarat că regimul nazist al lui Adolf Hitler a fost “doar un găinaţ în peste 1000 de ani de istorie plină de succes a Germaniei”.

Tags: AfDAngela Merkelextrema dreaptagermaniaSaxonia-Anhalt
Categorii: Diaspora