X

Sesizare PCRM, la CC cu privire la alegerile prezidențiale. Ce solicită deputații Voronin și Caraman

Sesizare PCRM, la CC cu privire la alegerile prezidențiale. Ce solicită deputații Voronin și Caraman

Deputații Partidului Comuniștilor din R. Moldova Vladimir Voronin și Diana Caraman solicită Înaltei Curți controlul constituționalității hotărârii Parlamentului prin care s-a stabilit data alegerilor prezidențiale. O sesizare, în acest sens, a fost înregistrată la Curtea Constituțională la 22 august curent.

Deputații PCRM sesizează CC despre faptul că în Constituția țării este prevăzut că „în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al R. Moldova, se va organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou președinte”, potrivit agora.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

De cealaltă parte, potrivit unei modificări la Codul electoral, făcută la începutul anului curent, „alegeri pentru funcția de președinte al R. Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului de președinte în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit în Constituția R. Moldova”.

Sesizarea PCRM

Curtea Constituțională

În acest context, a fost solicitată controlul constituționalității cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova.

Tot în sesizarea depusă de PCRM la CC este precizat faptul că „alegerile președintelui R. Moldova pot și trebuie să aibă loc doar în următoarele limite temporale: 25 decembrie 2024 – 25 februarie 2025”.

Sesizarea PCRM

Curtea Constituțională

Amintim că, alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul național.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Tags: Curtea ConstitutionalaPCRMprezidenţiale
Politică