Seulul dezminte informaţiile privind livrarea de obuze sud-coreene Ucrainei

Publicat:

Coreea de Sud a dezminţit joi informaţiile din presă ce făceau referire la viitoare livrări de obuze sud-coreene către Ucraina, dând asigurări că decizia sa de a nu livra arme letale Kievului a rămas neschimbată, informează AFP, potrivit agerpres.

Wall Street Journal (WSJ) a afirmat miercuri că sute de mii de obuze de artilerie fabricate în Coreea de Sud urmează să fie livrate Ucrainei prin intermediul SUA, în baza unui “acord confidenţial” între Seul şi Washington.


Citeşte şi: Combatanţi ruşi, opozanţi ai lui Putin, susţin că au pătruns 42 de km în interiorul Rusiei – Black News

Coreea de Sud are de multă vreme politica de a nu furniza arme în zone de conflict active, o poziţie pe care ea şi-a menţinut-o în cazul Ucrainei, în pofida apelurilor insistente din partea SUA, ţărilor europene şi Kievului de a-i furniza arme.

“Poziţia guvernului sud-coreean asupra ajutorului pentru Ucraina rămâne neschimbată (…) şi există de asemenea inexactităţi în articolul” din WSJ, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean, Jeon Ha-kyu.

Cu toate acestea, Jeon a recunoscut că au avut loc discuţii între Pentagon şi o societate sud-coreeană neidentificată cu privire la “exporturi de muniţii”, fără a face mai multe precizări. “Au existat multe discuţii şi cereri, şi prin urmare guvernul sud-coreean va lua măsurile adecvate, reexaminând în acelaşi timp situaţia în Ucraina şi situaţia umanitară”, a adăugat el.

Miercuri, consilierul pentru securitate naţională Cho Tae-yong informase parlamentul că oficialităţile din Coreea de Sud vor lua o decizie după ce vor monitoriza evoluţia situaţiei, însă nu există niciun plan de a trimite Ucrainei obuze, nici direct, nici prin Polonia. El nu a dat detalii despre cooperarea cu Statele Unite.

Coreea de Sud, al 9-lea exportator de arme de lume, a furnizat ajutor umanitar Ucrainei şi a vândut tancuri şi obuziere Poloniei, aliata Kievului.

În luna aprilie, Preşedinţia sud-coreeană a declarat că un atac rus la scară mare asupra civililor ucraineni ar putea duce la schimbarea doctrinei sale.

Însă experţii subliniază poziţia delicată a Seulului în acest dosar, din cauza relaţiilor sale economice cu Moscova – al 15-lea partener comercial al său în 2022 – şi al influenţei Rusiei asupra vecinului nord-coreean.

Vezi şi: Isaac Herzog, preşedintele Israelului, a fost evacuat de pe teren după finala Cupei Naţionale – VIDEO – Black News

“Ministerul Apărării nu este în măsură să specifice ‘inexactităţile’ din articolul” din WSJ, a subliniat Cheong Seong-chang de la Centrul de studii nord-coreene al Institutului Sejong din Seul.

“Cooperarea cu SUA este importantă pentru guvernul de la Seul, însă acesta trebuie de asemenea să menţină legăturile cu Moscova”, a conchis el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze’. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie

'Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze'. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie Rusia a scos din funcțiune aproximativ...

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul...

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej Statul Major al Forţelor armate ucrainene a confirmat atacul din noaptea de joi spre...

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.