X

Seulul şi Beijingul negociază o vizită a lui Xi Jinping în Coreea de Sud

Seulul şi Beijingul discută posibilitatea ca preşedintele chinez, Xi Jinping, să efectueze o vizită în Coreea de Sud înaintea summitului liderilor G20 care va avea loc la finalul lunii iunie în Japonia, a informat vineri preşedinţia sud-coreeană, citată de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Biroul preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, a admis într-un comunicat că există o “coordonare strânsă” a ambelor părţi în ce priveşte această posibilitate.

Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Cu toate acestea, nu s-a concretizat nimic legat de “date, loc sau format” pentru acest eventual summit Moon-Xi, însă textul relevă că o decizie ar trebui luată la finalul turneului de o săptămână, început duminică, al preşedintelui sud-coreean în ţările nordice.

Documentul a fost difuzat ca reacţie la ştirile vehiculate în ultimele zile de mass-media sud-coreene potrivit cărora Xi Jinping va vizita Seulul în drum spre summitul G20 (grupul ţărilor cele mai dezvoltate şi emergente) care va avea loc la Osaka, în Japonia, pe 28 şi 29 iunie.

Dacă vizita va avea loc, ar fi foarte apropiată ca dată de demersul similar al preşedintelui american, Donald Trump, care se va afla la Seul cu prilejul summitului G20.

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

Deşi Casa Albă nu a furnizat date concrete privind vizita lui Trump în Coreea de Sud, se presupune că aceasta va avea loc după întâlnirea multilaterală de la Osaka.

Coreea de Nord şi blocajul din negocierile privind denuclearizarea vor constitui principalele teme ale vizitei lui Trump la Seul, subiecte care, cu siguranţă, vor ocupa bună parte şi din agenda discuţiilor cu Xi Jinping, dacă vizita preşedintelui chinez în capitala sud-coreeană se va concretiza.

Tags: BeijingChinaCoreea de SudMoon Jae-inseulXi Jinping
Categorii: Știrile zilei