Severin Krasimov, criminalul care a ucis-o pe jurnalista bulgară la Ruse

Publicat:

Un cetăţean bulgar a fost arestat marţi seară în Germania, pentru violarea şi asasinarea ziaristei Viktoria Marinova la Ruse, în nordul Bulgariei, au anunţat miercuri oficialităţile de la Sofia, în timp ce premierul Boiko Borisov a declarat că jurnaliştii din ţara sa au libertate deplină de a scrie şi de a difuza informaţii, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

Poliţia germană a confirmat miercuri reţinerea suspectului bulgar în oraşul Stade, din nordul Germaniei (landul Saxonia inferioară), transmite dpa. Bărbatul a fost pus sub acuzare pentru crimă şi viol. Procuratura din Celle, oraş situat tot în landul Saxonia inferioară, a anunţat că verifică condiţiile necesare pentru extrădarea în Bulgaria şi a cerut unui tribunal regional emiterea unui mandat de arestare.


Vezi și: Explozie la o rafinărie din Bosnia! Opt oameni sunt internați în spital – VIDEO

Autorităţile bulgare au exclus ‘în acest stadiu’ ca asasinatul să aibă legătură cu activitatea profesională a victimei, informează AFP.

Uciderea Viktoriei Marinova, 30 de ani, prezentatoare la TVN, un canal de televiziune local, al cărei corp a fost găsit sâmbătă pe o alee dintr-un parc nu departe de Dunăre, a declanşat un val de revoltă în Europa, provocând temeri privind o reglare de conturi legată de activitatea sa de jurnalist.

Cu toate acestea, ‘probele pe care le avem în acest stadiu sugerează un atac spontan vizând un abuz sexual’, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, la Sofia, procurorul general Sotir Ţaţarov.

Suspectul, identificat drept Severin Krasimov, născut în Bulgaria în 1997, era deja căutat pentru ucidere şi viol, a indicat Ţaţarov, adăugând că acesta locuia în apropiere de locul unde a fost ucisă jurnalista şi a fugit duminică în Germania, prin România, a doua zi după crimă.

Profilul suspectului şi modul lui de operare fac şi mai incertă ipoteza unui asasinat legat de activitatea jurnalistică a victimei, care recent se interesase de acuzaţiile de corupţie implicând oameni de afaceri şi aleşi bulgari.

Citește și: Ivanka Trump, viitorul ambasador american la ONU?

Uciderea jurnalistei a suscitat un val de condamnări la nivel internaţional, fiind percepută ca un asasinat politic într-o ţară, criticată cu regularitate pentru corupţia sa endemică şi ineficienţa sistemului său judiciar.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a adus un omagiu duminică ‘curajoasei jurnaliste care a căzut în lupta pentru adevăr şi împotriva corupţiei’.

Premierul bulgar Boiko Borisov a ironizat miercuri aceste concluzii prea pripite în opinia sa: ‘În doar trei zile, am citit lucruri monstruoase despre Bulgaria’, a declarat el presei. ‘Noi, ca ţară, nu am meritat să fim târâţi în noroi în câteva zile, în timp ce toată lumea lucrează nu 100%, ci 1.000%’ pentru a elucida crima, a adăugat el.

Bulgaria, ţară din UE cu carenţe în materie de libertate a presei, potrivit ONG-urilor specializate, se clasează pe locul 111 din 180 în ultimul raport al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF).

Comisia Europeană a anunţat luni că a sesizat OLAF, Oficiul European Antifraudă, privind acuzaţiile de fraudă din fonduri europene în Bulgaria, evocate în ultima emisiune a Viktoriei Marinova.

Citește și: Inundații catastrofale în Mallorca. Potopul a ucis cel puțin cinci oameni – VIDEO

Numeroşi observatori internaţionali au remarcat că prezentatoarea este al treilea jurnalist ucis în decurs de un an în Europa, după reporterul Jan Kuciak în Slovacia, în februarie 2018, şi jurnalista malteză Daphné Caruana Galizia în octombrie 2017.

Sute de oameni s-au adunat luni seara la Sofia şi Ruse pentru a-i aduce un omagiu jurnalistei, purtând în mâini lumânări aprinse.

Unii experţi bulgari au pus la îndoială mobilul politic al crimei, subliniind că activitatea sa nu se referea propriu-zis la investigaţii şi că această ipoteză nu este susţinută nici de modul de operare a criminalului.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Comitetul Helsinki, 19 femei au decedat în acest an în Bulgaria în urma unor agresiuni fizice. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.