X

Shinzo Abe şi Vladimir Putin au convenit să coopereze în eforturile împotriva coronavirusului

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit joi în cursul unei convorbiri telefonice să coopereze pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, informează joi agenţia Kyodo, potrivit agerpres.

Cei doi lideri au salutat recenta aprofundare a cooperării bilaterale în domeniul economic, sub forma unei investiţii comune într-un proiect de dezvoltare a unui kit de testare rapidă pentru acest virus, a menţionat un înalt oficial guvernamental nipon.

Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Fondul rus de investiţii directe a anunţat miercuri că investeşte împreună cu Banca de cooperare internaţională a Japoniei într-un proiect de realizare a unui kit de testare care poate detecta virusul în 30 de minute.

Shinzo Abe intenţiona să-l întâlnească pe Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a 75 de ani de la victoria Rusiei asupra Germaniei în al doilea război mondial, la 9 mai. Parada de la Moscova a fost anulată însă din cauza pandemiei.

Întâlnirea din capitala rusă ar fi fost o ocazie pentru Abe să încerce să depăşească impasul negocierilor vizând încheierea unui tratat de pace între Japonia şi Rusia, aminteşte Kyodo.

În timpul convorbirii de circa 30 de minute iniţiate de Japonia, Abe şi Putin au convenit şi să accelereze tratativele de pace, precum şi activităţile economice comune pe insulele aflate în dispută între cele două ţări, în nordul Japoniei, a mai spus oficialul citat.

Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Forţele sovietice au capturat insulele Kurile, sau Teritoriile de Nord, aşa cum le numeşte Japonia, cu peste 70 de ani în urmă în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza acestei dispute teritoriale, între Rusia şi Japonia nu există nici astăzi un tratat de pace, care să pună capăt în mod oficial războiului din Pacific, poziţia japoneză fiind că respectivele insule – Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi micul arhipelag Habomai – au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică. Activităţile economice comune se înscriu în eforturile bilaterale de construire a încrederii bilaterale, menţionează Kyodo.

Tags: coronavirusJaponiaKurilemoscovaShinzo AbeVladimir Putin
Categorii: Diaspora