Shirin Ebadi crede că ‘procesul revoluţionar’ din Iran este ireversibil

Publicat:

Laureata premiului Nobel pentru pace Shirin Ebadi a declarat că moartea în custodia autorităţilor a unei tinere kurde anul trecut a declanşat un “proces revoluţionar” care va duce în cele din urmă la prăbuşirea Republicii Islamice, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Regimul din Iran s-a confruntat cu proteste pe scară largă după ce Mahsa Amini a murit în custodia poliţiei moravurilor pe 16 septembrie, fiind arestată pentru portul inadecvat al vălului islamic.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Iranul a pus moartea lui Amini pe seama unor probleme medicale preexistente şi a acuzat SUA şi alţi duşmani că alimentează protestele pentru a destabiliza Iranul.

Aşa cum au făcut şi în trecut cu protestele din ultimele patru decenii, conducătorii Iranului au reprimat dur manifestaţiile. Autorităţile au pronunţat zeci de condamnări la moartea în cazul persoanelor implicate în proteste şi au avut loc cel puţin patru execuţii prin spânzurare, acţiuni menite să-i descurajeze pe oameni să iasă pe străzi.

Un critic neobosit al regimului care conduce Iranul de la Revoluţia Islamică din 1979, Shirin Ebadi a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai demonstraţiilor antiguvernamentale.

Ca muţi critici ai regimului religios, Ebadi crede că valul actual de proteste este cea mai curajoasă provocare pentru legitimitatea acestuia de până acum.

“Acest proces revoluţionar este ca un tren care nu se va opri până când nu va ajunge la destinaţia finală”, a spus Shirin Ebadi, care a câştigat premiul Nobel pentru pace în 2003 pentru activitatea ei de apărare a drepturilor omului şi care trăieşte în exil la Londra din 2009.

Timp de luni de zile, iranieni din toate clasele sociale au cerut pe străzi căderea regimului ayatollahilor şi au scandat slogane împotriva liderului suprem Ali Khamenei. Totuşi, protestele au scăzut considerabil în intensitate după ce condamnaţii la moarte au început să fie spânzuraţi. Manifestaţiile au fost cele mai intense în zonele populate de suniţi ale Iranului şi în prezent sunt limitate în mare parte la acele regiuni.

În înregistrări video postate pe social media, despre care Reuters susţine că nu le-a putut verifica, pot fi văzute persoane care scandează “Moarte lui Khamenei” de pe acoperişuri în unele oraşe, dar nimic de amploarea din lunile trecute.

Grupul de apărare a drepturilor HRANA a anunţat că până miercuri 527 de protestatari au fost ucişi în Iran, între care 71 de minori. De asemenea, au fost ucişi 70 de membri ai forţelor de securitate. Se crede că 19.262 de protestatari au fost arestaţi, a mai afirmat organizaţia.

Ebadi, care a făcut aceste declaraţii într-un interviu de la Londra, a spus că utilizarea de către stat a violenţei criminale va adânci furia simţită de iranienii obişnuiţi faţă de regim, pentru că nemulţumirile lor au rămas fără răspuns.

“Protestele au luat o formă diferită, dar nu au luat sfârşit”, a declarat Shirin Ebadi în interviul pentru Reuters.

În condiţiile în care problemele economice se adâncesc, în principal din cauza sancţiunilor SUA împotriva activităţilor din domeniul nuclear ale Teheranului, mulţi iranieni resimt suferinţele provocate de inflaţia galopantă şi de şomajul în creştere.

Inflaţia este de peste 50%, cel mai ridicat nivel de decenii. Şomajul în rândul tinerilor rămâne ridicat, peste 50% dintre iranieni trăind sub limita sărăciei, potrivit Centrului pentru statistici din Iran.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Reprimarea dură a protestelor a alimentat tensiunile diplomatice într-un moment în care negocierile pentru resuscitarea acordului nuclear din 2015 sunt blocate. SUA şi aliaţii lor occidentali au adoptat sancţiuni împotriva autorităţilor iraniene şi a diferite entităţi pentru implicarea lor în reprimarea protestelor.

Pentru a forţa regimul din Iran să renunţe la putere, Ebadi a afirmat că Occidentul ar trebui să recurgă la “paşi practici”, precum diminuarea relaţiilor diplomatice prin rechemarea ambasadorilor lor din Iran şi evitarea vreunui acord cu Republica Islamică, inclusiv în domeniul nuclear. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania Funcționarii postului vamal Leușeni au supus...

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana O fetiță de doar trei ani a ajuns...

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii Sir Keir Starmer a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Starmer a avut vineri o...

Iohannis plecă la reuniunea NATO. Cere sprijin pentru partenerii ‘vulnerabili’ ai Alianței

Iohannis plecă la reuniunea NATO. Cere sprijin pentru partenerii 'vulnerabili' ai Alianței Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 9-11 iulie 2024, la reuniunea şefilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.