X

Și-a revenit după două luni de comă. Despre cine este vorba

Și-a revenit după două luni de comă. Despre cine este vorba

Valentina Borzin abia își unise destinul cu iubitul ei, Oleg. După nuntă, în iulie 2023, s-a întâmplat o nenorocire care le-a schimbat radical viața. Valentina a fost multe săptămâni în comă. Doctorii nu credeau că femeia își va mai reveni vreodată. Până într-o zi, când tânăra și-a revenit miraculos. Cum s-au întâmplat toate, Valentina a povestit în cadrul emisiunii „Femeile vorbesc”, de la Jurnal TV.

În luna mai 2023, Valentina și Oleg și-au unit destinele, promițându-și iubire și respect. Totul părea să fie ca în poveste, dar ziua de 24 iulie 2023 a fost una neagră, care le-a schimbat radical viața. Valentina ar fi pierdut controlul mașinii pe care o conducea, a intrat pe contrasens și s-a izbit violent într-un camion, apoi a fost proiectată într-o altă mașină.

„Era drumul rău, era pietriș și am nimerit în TIR și într-o mașină. Momentul impactului nu îl țin minte. Îmi amintesc că de acasă mă duceam la Căușeni, eram singură în mașină, nu eram în stare alcoolică, eu nu consum. Venea o mașină mare și eu mă temeam de ele și drumul nu era bun pe acostament și a început să mă poarte și de acea am nimerit în mașina cea mare, din ceea ce îmi amintesc”, spune tânăra.

Valentina a fost descarcerată și transportată la spital, la Căușeni, cu multiple leziuni, inclusiv contuzie pulmonară. La insistența soțului, a fost internată în Secția terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă.

Valentina a supraviețuit, însă consecințele erau grave.

„Fugeau toți doctorii și mi-au spus că e grea treaba. Când s-au deschis ușile, am văzut-o pe ea, mergeau în sala de operație, era medicul de gardă și el s-a uitat la mine, mi-a spus că poate să nu fie… Foarte mult sânge pierdea și era strașnic. Vreo 40 minute au trecut ca 40 de zile”, își amintește Oleg Borzin, soțul tinerei.

Părinții au văzut-o abia peste câteva zile după accident.

Citește și: Cercetătorii moldoveni proiectează un nou satelit

„La vreo 3-4 zile ne-au permis. Și am băut pastile ca să o vedem împreună cu soțul. Ne rugam ca ea să se trezească și să revină la viață, toți spuneau că nu sunt șanse la viață. Ne rugam să se facă o minune și, într-adevăr, împreună cu echipa medicilor, a lucrat o echipă foarte mare de medici, au făcut totul pentru a salva viața fiicei noastre, datorită lor ea este în viață. Le mulțumesc din tot sufletul, să aibă tot mai mulți pacienți vindecați. Asta e o minune și le-aș mulțumi și la cei care ne-au ajutat cu ce au putut, să le dea sănătate și pace. Mai scump nu-i nimic”, spune Ala Bostan, mama Valentinei.

Cât s-a aflat în Secția terapie Intensivă, alături de Valentina a fost soțul ei, Oleg.

„Când tu știi că nu demult ai făcut nuntă și poți să nu o mai vezi, ești în șoc și nu realizezi. Pe urmă doctorul mi-a spus că ea are nevoie de mine și să mă iau în mâini. Eu m-am concediat, am închis service-ul și în toată ziua Chișinău-Căușeni, credeam că simte că sunt alături și din 73 de zile din terapie eu acolo am fost 71 de zile. Prima luna – grav stabil. Când a deschis ochii, a stat o lună de zile doar cu ochii deschiși, dar nu înțelegea că sunt eu. Domnul doctor mi-a spus că de la unghii la gât se rezolvă, dar cap ea nu are, atât de traumată era. Și zice: cum o vezi, ea poate să rămână așa. Ei spun adevărul, realitatea, că chiar dacă e mai bine, să nu tragi speranță. Cazul este complicat, s-au dat 30% că va trăi, după aparat s-a calculat, ea era toată ruptă…”, povestește soțul Valentinei, Oleg.

Doctorii nu credeau că femeia își va reveni vreodată. Până într-o zi, când pacienta s-a trezit…

„Singură nu îmi amintesc… Îmi amintesc de când venea și mă hrănea soțul. Nu am auzit nimic, omul când e în comă nu simte nimic. După ce am ieșit din comă, l-am văzut pe soț, știam că este soțul meu, l-am recunoscut. Șanse au fost, dar nu așa de mari. Dar totul a decurs așa imprevizibil, mi-am revenit, poftă de mâncare aveam. Toată mâncarea mea era mărunțită că eu să nu mă înec”, își amintește Valentina.

„Într-un moment dat ea s-a schimbat radical și a început să meargă spre bine. Doctorii singuri erau șocați, dar în 2-3 săptămâni s-a schimbat și a zis că are chip să sărbătorim, încetișor am învățat-o să mănânce, făceam masaj, nu se permitea mai mult de 20 de minute, dar le mulțumesc, mie mi se permitea 2-3 ore și nimeni nu-mi spunea nimic, asta mergea ca o revenire. Mergeam la piață, făceam supă, apoi la ea pe la vreo 1-2, și ea zâmbea și se ascundea, deodată îmi era mai ușor”, mai spune soțul tinerei.

Valentina Borzin zice că a supraviețuit datorită familiei și a echipei de medici.

„La spital nu-i de dorit nimeni să se ducă. E greu acolo și mai ales dacă nu ai pe nimeni. Dar soțul a stat continuu cu mine, chiar și mai mult decât se permitea. Eu când mi-am revenit din comă, am întrebat unde-i Oleg. Medicii își făceau treaba foarte bine, totul era cum trebuie, era asistenta care mă hrănea, mă schimba, era totul bine făcut. Am învățat să mănânc, înghițeam greu, am început să mă pieptăn, apoi să mă îmbrac, îmi aminteam câte ceva din trecut, dar pe scurtă durată. Ziua când m-au externat nu mi-o amintesc”, afirmă Valentina.

Soțul ei nu a lăsat mâinile jos și a continuat să lupte pentru viața ei.

„Eu trebuia să rezolv problema, nu știu cum, dar trebuia să o aduc la viață. Ea nu a dovedit să vadă nimic, ea e tânără, eu mă rugam ca ea să mai vadă câte ceva, eu trebuie să o aduc la condiția că trebuie să trăiască și eu trebuie să fac imposibilul. M-am străduit niciodată să nu o supăr, că ea a meritat, ea nu a știut nimic în afară de studii, m-am simțit vinovat că nu am insistat să rămână cu mine, nu avea să se întâmple așa ceva, ea se temea de TIR, nu știu. La mine a fost de la bun început până la urmă să o aduc pe picioare 100%, să facem familie. Eu nu am vrut să mă însor de mai multe ori, am vrut o dată. Am auzit că cineva era în comă și ea a dat la divorț, nu știu cum să procedezi așa”, mai spune Oleg.

Valentina a fost externată în octombrie 2023. Starea ei era stabilă, însă avea nevoie de reabilitare. A urmat mai multe ședințe de kinetoterapie, a fost la psiholog, la logoped.

Mama Valentinei simte o durere care sapă în tăcere, însă femeia nu-și pierde speranța că într-o bună zi, fiica sa se va reabilita definitiv.

Valentina își trăieşte viaţa profitând de a doua şansă, cu planuri mari. Vrea să le insufle prin propriul exemplu că viața este un dar, de care trebuie să te bucuri până la final. Durerea pe care a simțit-o și o simte în continuare nu poate fi măsurată și nici nu poate fi ștearsă. Ce putem face este să-i dăm o mână de ajutor, pentru ca ea să poată continua reabilitarea care costă mult.

Cei care vor să o ajute pe Valentina, pot să ia legătura cu soțul ei, Oleg Borzin, la numărul de telefon: 079271946. Sau pot face o donație pe card: 5574 8402 5727 1647.

 

Tags: comadouă luniValentina Borzin
Știrile zilei