X

Şi România spune NU cerealelor ucrainene

Şi România spune NU cerealelor ucrainene

România respinge importul cerealelor din Ucraina și Republica Moldova. Potrivit planurilor, doar producătorii și procesatorii autohtoni pot importa dinspre Est grâu și alte produse și doar cu aprobare din partea ministerului de resort, scrie HÍR TV, potrivit RADOR.

Românii vor de asemenea să-și apere recoltele la cereale și munca fermierilor, de aceea ar dori să stabilească limite pentru grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina și Republica Moldova. Aceste produse vor putea fi transportate de acum în România doar pe baza aprobării Ministerului Agriculturii, iar  permisele pot fi solicitate doar din partea unor firme din România.

Citeşte şi: Analiza de Dionis Cenușa: Desființarea cu forță a Karabahului de Nord – lecții pentru soluționarea „conflictului înghețat” din Moldova

Înainte, 65% din cerealele ucrainene destinate exportului tranzitau România și, deși erau destinate în principiu altor țări, marea lor parte era valorificată totuși în România.

Această situație a dus la apariția unor probleme pe piața locală de cereale, prețurile au scăzut drastic și s-au majorat și cheltuielile de transport la cerealele din România. Această stare de lucruri a făcut ca aproape jumătate din fermierii români să ajungă aproape de faliment.

Şi România spune NU cerealelor ucrainene

Drept răspuns, aceștia amenințat cu blocarea porturilor și punctelor de trecere de la frontieră în caz că guvernul nu va soluționa problema cerealelor ucrainene. Tensiunea a luat proporții și din cauza faptului că mulți au încercat să evite problemele de import prin realizarea transportului tranzitând Republica Moldova. Înainte de războiul din Ucraina niciun gram de grâu nu venea din Republica Moldova, deoarece aceasta nu este o țară producătoare de cereale, pentru ca dintr-odată exportul său de cereale să ajungă la 15.000 tone.

Se prevede ca vinovații pentru nerespectarea condițiilor de import să fie sancționați chiar și cu trei ani de închisoare.

Tags: cerealerepublica moldovaRomaniaucraina
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei