X

Siegfried Mureşan : Banii UE nu vor fi acordați Republicii Moldova până când toate condiţionalităţile nu vor fi îndeplinite

Asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene nu va fi acordată Republicii Moldova până când toate condiţionalităţile nu vor fi îndeplinite, iar în această etapă UE consideră că aceste condiţionalităţi nu au fost realizate integral, a declarat miercuri la Chişinău eurodeputatul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Comisiei pentru Buget a Parlamentului European, aflată într-o vizită de lucru în Republica Moldova, relatează Deschide.md, scrie agerpres.

Mureşan a declarat că UE are pentru Republica Moldova un buget planificat între 284 şi 342 milioane de euro pentru perioada 2017 – 2020. Suma finală care va ajunge la Chişinău depinde de capacitatea republicii de a absorbi aceste fonduri, a indicat el.

Citește și : Șeful diplomaţiei nord-coreene se va întâlni cu omologul său rus pe 10 aprilie (Kremlin)

‘Avem de asemenea în vedere acordarea unei asistenţe macrofinanciare. Noi am fost gata la începutul anului 2017 să dăm aceşti bani, dar tocmai atunci a venit în Parlament initiaţiva privind sistemul electoral mixt. Desigur este decizia suverană a Republicii Moldova să-şi decidă legislaţia electorală, dar am spus un lucru: recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie respectate în totalitate. De la A la Z. Acesta este răspunsul de ce banii încă nu au venit până acum’, a explicat Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul român a atras atenţia şi asupra faptului că finanţarea partidelor trebuie să fie una transparentă.

Referitor la modificarea legislaţiei electorale, care înseamnă trecerea de la sistemul electoral proporţional la un sistem mixt de alegeri, el a invocat numărul secţiilor de votare din străinătate care ar trebui mărit pentru ca toţi moldovenii din diasporă să îşi poată exercita dreptul la vot.

Un alt subiect la care s-a referit a fost comunicarea despre relaţia dintre Republica Moldova şi UE. Or, în opinia sa, partidele proeuropene de la Chişinău vorbesc prea puţin despre acest lucru şi despre ajutorul pe care UE vrea să îl ofere cetăţenilor moldoveni, conform Deschide.md.

‘În privinţa alegerilor din acest an care vor avea loc în Republica Moldova, UE pune mare preţ pe recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci nu veţi fi surpinşi dacă vă vom spune că suntem dezamăgiţi de faptul că nu s-a ţinut cont de aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia’, a completat preşedinta Delegaţiei Comisiei pe Afaceri Externe a Parlamentului European, Laima Andrikiene.

Delegaţia europarlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Externe şi Comisia pentru Bugete din Parlamentul European a efectuat în ultimele două zile o vizită la Chişinău, ocazie cu care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, instituţii de combatere a corupţiei, cu premierul Pavel Filip, preşedintele parlamentului, Andrian Candu, cu preşedintele Igor Dodon, cu liderii grupurilor parlamentare, cu şefi de comisii şi cu lideri ai unor partide de opoziţie.

Citește și : SUA au luat o decizie cu privire la viitorul prezenţei militare în Siria şi o vor anunţa ‘în curând’

Tags: bugetchisinauparlamentParlamentul Europeanrepublica moldovaSiegfried MureşanUE
Categorii: Diaspora