Siegfried Mureșan, desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al UE

Publicat:

Siegfried Mureșan, desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al UE

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European negociator-șef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene (UE) post-2027.

Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro și este instrumentul din care România primește cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiții și pentru subvențiile agricole, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Din actualul exercițiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 16,5% din produsul intern brut al țării.

Siegfried Mureșan este primul europarlamentar din România care îndeplinește acest rol.

“Elaborarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European. De aceea, mă bucur că am primit acest rol important și le mulțumesc colegilor pentru desemnare. În această muncă legislativă importantă, voi folosi toată experiența pe care am dobândit-o ca negociator-șef al bugetelor anuale ale Uniunii Europene din 2018 și 2024, precum și ca negociator-șef al Mecanismului European de Redresare și Reziliență în valoare de 800 de miliarde de euro, din care este finanțat și Planul Național de Redresare și Reziliență al României”, a declarat Mureșan, citat într-un comunicat.

“Ca europarlamentar român, obiectivul meu principal va fi să apăr interesele României și să obțin în negocieri cel mai mare nivel  posibil de fonduri europene pentru țara noastră. În același timp, există așteptări foarte mari de la acest buget multianual din partea oamenilor din toate țările membre, precum și din partea întreprinderilor europene și a guvernelor statelor membre. Pe de-o parte, oamenii au așteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranța și migrația. Pe de altă parte, este important să oferim o finanțare adecvată și priorităților tradiționale ale Uniunii Europene, precum agricultura și coeziunea. Finanțarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranța alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre țările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România și le voi apăra în negocieri”, a mai precizat politicianul liberal.

Siegfried Mureșan subliniază faptul că viitorul buget multianual trebuie să fie “mai bine pregătit pentru a finanța crize neprevăzute, cum a fost cazul declanșării războiului din Ucraina”.

Totodată, în contextul noilor obiective privind politica de extindere a Uniunii Europene, e nevoie de resurse “adecvate” pentru a sprijini noile state candidate la Uniunea Europeană, precum Republica Moldova și Ucraina.

Mureșan dorește ca viitorul buget să fie “unul mai modern, mai flexibil, care să poată răspunde la toate aceste provocări, un buget prin care alocăm într-un mod mai eficient banii oamenilor și reducem risipa”.

Parlamentului European își va seta prioritățile privind bugetul multianual al Uniunii Europene, iar acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în proiectul de buget.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Urmare a importanței ridicate a acestui dosar, vor exista doi negociatori-șefi ai Parlamentului European.

Siegfried Mureșan a fost desemnat negociator din partea Grupului PPE, cel mare grup politic din Parlament, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie desemnat un negociator și din partea Grupului Socialiștilor Europeni, al doilea grup ca mărime din legislativul european.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei Atleta olimpică din Uganda, Rebecca Cheptegei, a murit...

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul actorului a...

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze O femeie din Franța, victimă a...

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale Producătorii elvețieni de ceasuri de lux...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.