Siegfried Mureşan: Marea Britanie VA ACHITA toate contribuţiile pentru exerciţiul 2014-2020

Publicat:

Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE/PMP), raportor al Parlamentului European (PE) pentru bugetul UE în 2018, a declarat, în contextul adoptării vineri în forul legislativ comunitar a bugetului Uniunii pentru anul viitor, că este convins că reprezentanţii Marii Britanii au înţeles că trebuie să îşi achite toate contribuţiile către bugetul UE angajate pentru exerciţiul financiar 2014-2020. 

Mureşan a evidenţiat că Brexitul nu a avut niciun impact asupra bugetului UE pentru 2018 adoptat vineri în plenul PE, în condiţiile în care momentul părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii va fi 30 martie 2019, transmite agerpres.


“În anul 2018, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, Marea Britanie va continua să fie stat membru al Uniunii Europene. Asta înseamnă că se va bucura de toate beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană şi va contribui la bugetul UE, la fel ca orice stat membru. Ieşirea Marii Britanii din UE, care se va produce la 30 martie 2019, nu are niciun impact asupra bugetului UE pe anul următor, Marea Britanie putând beneficia în continuare de fonduri europene şi există domenii unde Marea Britanie este cel mai mare sau aproape cel mai mare beneficiar de fonduri europene. În anul 2015, de pildă, cele mai multe fonduri pentru cercetare-inovare s-au dus în Marea Britanie. Ştim că universităţile britanice sunt foarte bune, le cunoaştem cu toţii, Cambridge, Oxford. În anul 2016 au fost pe locul doi, imediat după Germania, dar au primit pentru universităţi mai multe fonduri decât orice alt stat membru al UE”, a subliniat eurodeputatul Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei PE pentru bugete, într-o declaraţie pentru jurnaliştii români.

El a subliniat că există întrebarea ce se va întâmpla cu plata de către Marea Britanie a obligaţiilor către UE după momentul Brexit, la 30 martie 2019, însă a adăugat că este convins că guvernul de la Londra îşi va achita toate angajamentele de plăţi.

“Întrebarea este ce se va întâmpla după aceea (după Brexit n.red.), iar realitatea este următoarea. În anul 2013 a semnat împreună cu toate celelalte 27 de state membre ale UE cadrul financiar multianual al UE pentru 2014-2020. Cadrul financiar pe care este obligată să îl respecte şi de aceea Marea Britanie va trebui să contribuie la bugetul UE până la 31 decembrie 2020, indiferent de data la care părăseşte UE. Angajamentele sale se vor termina cel mai devreme la 31 decembrie 2020, iar plăţile sunt efectuate, după cum bine ştiţi, până la 3 ani după aceea. Avem acea regulă ‘m plus 3’, care spune că banii din 2014-2020 vor veni şi facturile pot fi decontate până la 31 decembrie 2023. Deci Marea Britanie trebuie să îşi respecte toate angajamentele făcute până la sfârşitul lunii decembrie 2020 şi plăţile, banii efectiv, vor curge până la sfârşitul anului 2023”, a afirmat Mureşan.

Întrebat în legătură cu poziţiile de nemulţumire exprimate joi, în cadrul dezbaterii din plenul PE a bugetului UE pentru 2018, de către unii europarlamentari britanici, printre care şi Nigel Farage (UKIP), cu privire la faptul că ar trebui rectificat bugetul UE în perspectiva Brexit, Mureşan a afirmat că este convins că britanicii vor continua să îşi respecte obligaţiile. “Sunt sigur că nu se va pune problema. (…) Sunt convins că le vor respecta şi nu se va pune problema neachitării de către ei a acestor datorii şi nu se va pune problema niciunui default, îşi vor achita obligaţiile”, a spus eurodeputatul PPE.

El a adăugat că Marea Britanie este cunoscut ca fiind un stat cu credibilitate maximă pe pieţele financiare, un stat care îşi achită toate obligaţiile. Potrivit lui Mureşan, în negocierile purtate în ultimele zile între reprezentanţii UE şi cei ai Londrei privind momentul Brexit, a devenit tot mai clar că la nivelul guvernului britanic s-a înţeles că trebuie să îşi respecte angajamentele asumate în trecut faţă de UE.

“Tocmai în aceste zile vedem progrese semnificative în negocierile dintre UE şi Marea Britanie cu privire la achitarea de către Londra a datoriei faţă de bugetul UE. Munca este încă în curs de desfăşurare, nu putem spune că încă s-au realizat suficiente progrese, sunt progrese semnificative, şi cred că la sfârşitul acestor negocieri Marea Britanie va face exact ceea ce este obligată din punct de vedere legal să facă, şi anume să îşi achite angajamentele. Va trebui evident să avem şi un calendar al achitării acestor angajamente după părăsirea UE, până părăsesc UE este foarte clar cum fiecare stat membru trebuie să facă contribuţie la bugetul UE. Va trebui să stabilim un calendar cu ei şi pentru perioada după ce părăsesc UE, dar în aceste zile devine tot mai clar că au înţeles că trebuie să îşi respecte angajamentele. Prin asta vom reuşi să încheiem prima etapă a negocierilor de ieşire a Marii Britanii din UE, la momentul la care va fi clar că îşi respectă angajamentele financiare, că drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie sunt garantate şi că frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord rămâne deschisă şi după aceea vom putea trece la cea de-a doua etapă a negocierilor, discuţiile despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie”, a evidenţiat Mureşan.

El a mai arătat că Marea Britanie este însă beneficiar al rectificării bugetare adoptate vineri de PE pentru bugetul UE pe 2017. “Statele membre nu au reuşit să absoarbă suficiente fonduri, 7,7 miliarde euro prevăzute în bugetul pe acest an, nu au fost absorbite. Doar din fonduri structurale şi de coeziune s-au absorbit cu 5,8-5,9 miliarde euro mai puţin decât au fost prognozele statelor membre. Aceşti bani îi plătim înapoi statelor membre, ei nu sunt pierduţi fiindcă România nu a reuşit să absoarbă aceşti bani, la fel ca alte state, banii îi putem absorbi până la finalul anului 2023. Dar pentru moment, fiindcă banii au fost în conturile UE, şi nu au fost absorbiţi, îi trimitem înapoi statelor membre, îi vom cere probabil în 2021, 2022, 2023. Deci statele membre primesc acum 7,7 miliarde euro, Marea Britanie însăşi primeşte mai mult de 1 miliard de euro, deci până una-alta, relaţia pe care Marea Britanie o are cu UE este identică relaţiei pe care orice alt stat membru o are cu UE, cu obligaţii şi beneficii”, a subliniat Mureşan.

De asemenea, el a mai arătat că Marii Britanii îi va reveni o cotă importantă şi din cei 2,2 miliarde adunaţi de UE în 2017 din amenzile şi sancţiunile aplicate pentru nerespectarea aquis-ului comunitar “Deci din amenzile date de către UE diferitelor companii, corporaţii, actori care nu au respectat regulile, legislaţie europeană. Regula e foarte clară – dacă UE dă cuiva o amendă, aceşti bani se duc la statele membre. UE nu ţine beneficiile din amendă la Bruxelles, ci 2,2 miliarde euro obţinute de UE din amenzi şi sancţiuni în acest an sunt bani care merg înapoi la statele membre şi sunt bani pe care nu au sperat că îi vor primi, nu au fost planificaţi, sunt bani pe care statele membre, inclusiv Marea Britanie, îi primesc acum şi nu vor trebui să îi dea niciodată înapoi UE”, a mai spus Mureşan.

Parlamentul European a adoptat, vineri, bugetul UE pentru anul 2018, pentru care eurodeputatul Siegfried Mureşan a fost negociator-şef din partea forului legislativ comunitar. Bugetul UE pentru anul următor se ridică la 160,1 miliarde euro, din care 46 miliarde reprezintă fonduri structurale şi de coeziune de care beneficiază în principal statele noi membre ale UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.