X

Siegfried Mureșan: Rusia a încercat să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Republica Moldova

Siegfried Mureșan: Rusia a încercat să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Republica Moldova

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Rep. Moldova până la alegerile euro-parlamentare din iunie 2024 ar constitui un scenariu ideal, este de părere eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

Citește și La Comrat ar putea fi deschis un Consulat al României

El a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la București, că decizia pozitivă din partea Uniunii Europene de deschidere a negocierilor reprezintă o confirmare a faptului că Rep. Moldova a reușit să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, scrie Radio Chișinău.

Moscova a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie, atât în ceea ce privește Rep. Moldova, cât  și Ucraina anul trecut, dar a eșuat, a spus Siegried Mureșan.

„Federația Rusă a avut un obiectiv clar, de a încerca să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Rep. Moldova, dar și prin toate mijloacele, în special prin poziția Ungariei legate de Ucraina. Totuși, Federația Rusă a eșuat.

Vedem o ieșire a Rep. Moldova din sfera de influență. În ultimii doi ani de zile ritmul reformele în Rep. Moldova a fost mai mare decât oricând, reforme care au fost blocate ani de zile, reforme în justiție, combaterea corupției, combaterea spălării banilor au început într-un ritm bun”, a spus europarlamentarul.

Siegried Mureșan a mai subliniat că încă mai există o rezistență la reformă în sistemul judecătoresc din Rep. Moldova. Cu toate astea, au fost făcuți pași esențiali, suficienți pentru ca negocierile de aderare să poată începe, mai crede europarlamentarul.

Tags: MoldovaSiegfried MureşanUE
Categorii: PoliticăȘtirile zilei