X

Siegfried Mureșan: UE este garantul stabilității geopolitice a R.Moldova, în contextul războiului hibrid purtat de Federația Rusă

Siegfried Mureșan: UE este garantul stabilității geopolitice a R.Moldova, în contextul războiului hibrid purtat de Federația Rusă

Parlamentul European dezbate astăzi, 8 octombrie, o rezoluție menită să intensifice eforturile de contracarare a ingerințelor Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova. În cadrul ședinței plenare, în plină desfășurare la Strasbourg, oficialii au reafirmat angajamentul UE de a susține parcursul european al Republicii Moldova, de a accelera finalizarea screening-ului bilateral și de a deschide primul capitol de negocieri, transmite Radio Chișinău.

Membrii Parlamentului European au condamnat intensificarea războiului hibrid al Rusiei în preajma alegerilor din 20 octombrie și au lansat un apel către instituțiile și statele membre ale UE de a contribui la fortificarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova pentru a face față imixtiunilor Kremlinului, potrivit radiochisinau.md.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Uniunea Europeană este garantul stabilității geopolitice a Republicii Moldova, în contextul războiului hibrid purtat de Federația Rusă, a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan din Grupul Partidului Popular European (PPE).

„Putem să fim în siguranță în UE doar dacă vecinii noștri, cum ar fi Republica Moldova, sunt și ei în siguranță. Vrem care Republica Moldova să fie puternică, independentă și să-și hotărască propriul viitor. Modul de viață european se bazează pe cetățeni puternici, independenți, care decid viitorul lor”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul ședinței plenare de astăzi, 8 octombrie, a Parlamentului European.

Deputatul olandez Thijs Reuten din Grupul Alianței Socialiștilor și Democraților (S&D) a declarat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și a subliniat că, în ciuda încercărilor Federației Ruse de a destabiliza țara, cetățenii moldoveni și-au dorit se meargă pe această cale.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, asta e clar. Va fi ușor? – Nu. Moldovenii știu mai bine decât oricine altcineva cât de dificil a fost și încă mai este drumul pe care l-au apucat. Ei și-au dorit asta, știu care au fost riscurile. Este vorba de o țară în care putem aduce diferența în ciuda războiului rusesc de agresiune al Rusiei în Ucraina și încercărilor rusești de a destabiliza R. Moldova”, a spus Thijs Reuten

Parlamentarii europeni au cerut statelor membre să se asigure că Republicii Moldova îi este oferită toată asistența necesară pentru a-și consolida mecanismele instituționale și capacitatea acesteia de a răspunde amenințărilor hibride, de a contracara dezinformarea și atacurile cibernetice.

Tags: MoldovarusiaSiegfried MureşanUE
Externe