X

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei

Victoria de astăzi a preşedintei Ursula von der Leyen este o victorie a Europei şi astăzi a fost ziua în care ne-am propus să apărăm Europa de acei oameni politici care îşi iau instrucţiunile de la Moscova şi de la Beijing, a declarat joi vicepreşedintele grupului PPE Siegfried Mureşan, după ce Parlamentul European a votat în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani.

”Discul rostit astăzi de preşedinta Comisiei Europene a fost un discurs prin care a dovedit că este dispusă să servească în continuare Uniunea Europeană, cauza europeană. Da, au fost mai multe subiecte de dreapta – siguranţa cetăţeanului, o economie puternică, competitivă, sprijin pentru fermieri, investiţii, inovare, cercetare, dezvoltare. Au fost mai multe teme de dreapta decât teme de stânga. E firesc să fie aşa, dar au fost şi elemente de centru-stânga. Au fost şi elemente prin care a spus că va continua tranziţia spre o economie verde, dar cu industria, nu împotriva ei, cu agricultura, nu împotriva ei. Deci, a fost un discurs pro-european în care orice om care crede în Uniunea Europeană se poate regăsi”, a spus Mureşan, într-o declaraţie pentru un grup de jurnalişti români, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

El a explicat că cele trei mari familii politice pro-europene – Partidul Popular European, social-democraţii şi grupul centrist Renew – au împreună 401 europarlamentari şi au susţinut-o deschis pe Ursula von der Leyen. ”Au fost în cadrul acestor grupuri europarlamentari izolaţi care nu au susţinut-o, de exemplu delegaţiile germană şi irlandeză din grupul Renew, însă marea parte a celor 401 au susţinut-o. Pentru europarlamentarii din aceste trei grupuri care nu au votat, dar care, repet, au fost foarte puţini, au venit voturi în compensare de la grupul Verzilor şi de la grupul ECR. Concluzia votului de astăzi este că Partidul Popular European a fost unit în spatele Ursulei von der Leyen. Şi grupul socialiştilor europeni a fost de asemenea unit şi trebuie spus acest lucru foarte clar. Ca om politic de dreapta, ştiu când trebuie să spunem un lucru pozitiv despre social-democraţi. Şi astăzi trebuie să spunem faptul că au fost serioşi la vot, şi-au respectat angajamentul şi au votat pentru Ursula von der Leyen”, a spus Mureşan.

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Politiciana germană a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret. Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri şi şapte voturi nule.

Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi, nu 361 cum a fost anunţat iniţial, cifra bazată pe totalul mandatelor. Spania a notificat Parlamentul European cu un eurodeputat mai puţin, aşadar componenţa PE din ziua votului este de 719 eurodeputaţi (jumătate plus unu din acest număr, cu rotunjire în sus, este 360).

Tags: Parlamentul EuropeanSiegfried Mureşanvon der Leyen
Externe