X

Siguranța copiilor în vacanța de vară: Pericole și măsuri de prevenire

Siguranța copiilor în vacanța de vară: Pericole și măsuri de prevenire

Vacanța de vară este perioada în care mulți copii rămân singuri acasă, în timp ce părinții merg la serviciu. Rămași fără supraveghere, minorii sunt supuși diferitor riscuri legate de viața și securitatea lor.

Pentru un părinte siguranța copilului este mai presus de orice, fie că se află la terenul de joacă sau în fața calculatorului. Aceștia însă trebuie mereu să fie supravegheați.

„La terenul de joacă mă simt foarte bine. Sunt mulți copii, ne distrăm împreună. Nu cred că există vreun pericol. Chiar și dacă vom fi amenințai, sunt prietenii alături. Când avem o frică trebuie să discutăm cu părinții, deoarece ei știu să ne dea încredere și speranță”. „Pentru mine la terenul de joacă sunt pericole. În jurul terenului sunt mașini mereu și ne pot lovi din greșeală. De obicei nu sunt singură, dar cu prietenii mei și mă simt cu ei în siguranță”, au menționat copiii pentru Radio Moldova.

CItește și: Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Opiniile părinților privind siguranța copiilor sunt diferite. Unii recunosc că își lasă copiii în casă singuri:

„Sunt foarte atentă cu ea, am ocazia de a lucra online de acasă. Încerc să îi dau tot mai multe activități, să ieșim la joacă în curte”.

„Da, îmi las copilul singur în casă, în fața televizorului, dar nu pentru mult timp, doar până revin de la market”.

„Am doi copii de 6 și 8 ani. Nu îmi permit să îi las fără supraveghere nici pentru cinci minute. Avem buneii alături și ne sunt de mare ajutor. Recomand părinților să nu lase copiii nici pentru cinci minute singuri, căci în timp foarte scurt se poate schimba viața lui și a părinților. Mai bine îi iai cu tine decât să rămână nesupravegheați”, au spus părinții, citați de Radio Moldova.

Datele Inspectoratului General al Poliției arată că în prima lună de vacanță, 65 de minori din Republica Moldova s-au aflat în situații de risc, 31 dintre aceștia aveau între 2 și 6 ani. Potrivit Poliției, în 40 de cazuri minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. Alți patru copii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice. Cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

Săptămâna aceasta, pe 18 iulie, doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau într-un parc din sectorul Botanica al capitalei. Băiatul de 6 ani și fata de 11 ani se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Copiii au fost imediat preluați de ambulanță și transportați la spital, însă fetița a decedat.

Tags: accidentecopiimăsuri de prevenirevacanta
Știrile zilei