Singurul acuzat într-un atac rasist comis în Germania a fost achitat

Publicat:

Singurul suspect al unui atentat rasist din Germania a fost achitat la 18 ani după fapte, a anunţat marţi tribunalul din Dusseldorf, care l-a judecat începând din ianuarie pentru atacul cu bombă care a şocat o ţară întreagă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fost militar german şi reprezentant al scenei neonaziste din Dusseldorf, Ralf Spies risca închisoarea pe viaţă pentru 12 tentative de omor.


Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Achitarea acuzatului, în vârstă de 52 de ani, se întrezărea din luna mai, când a fost pus în libertate de către tribunal, care considera că elementele acuzării sunt insuficiente.

Suspectul a negat întotdeauna că a amplasat şi că apoi a declanşat de la distanţă dispozitivul exploziv pe 27 iulie 2000 în gara feroviară din suburbia Wehrhahn din Dusseldorf.

Atacul s-a soldat cu 10 răniţi, printre care s-a aflat şi un grup de persoane originare din ţări ale fostei URSS care ieşeau de la un curs de germană. Şase dintre răniţi erau evrei. O persoană rănită, o ucraineancă însărcinată în cinci luni, a pierdut copilul. Soţul ei era cât pe ce să moară.

Atacul a zguduit Germania şi a declanşat – la 55 de ani după căderea celui de-Al Treilea Reich – o dezbatere aprinsă privind violenţa extremei drepte cu care ţara se confruntă în mod constant.

Ralf Spies a fost reţinut în februarie 2017, după ce poliţia a obţinut mărturia unui codeţinut în 2014 căruia i-ar fi spus – în timpul unei scurte detenţii – că ”a aruncat în aer ‘negricioşi’ într-o gară”, afirmaţii contestate de către apărare.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Un alt codeţinut a mărturisit la rândul său că acuzatul i-a făcut confidenţe, afirmând că acesta a calificat moartea bebeluşului nenăscut drept ”eutanasie reuşită”.

În mai, tribunalul a calificat declaraţiile lor drept “insuficient fundamentate”, în timp ce apărarea a afirmat despre clientul său că ”fabulează”.

În faţa iminenţei unei achitări, părţile civile şi-au exprimat consternarea şi mânia înainte de verdict: Va fi ”cea mai gravă eroare judiciară din istoria judiciară a Dusseldorfului”, potrivit avocatului Juri Rogner.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.