X

Singurul acuzat într-un atac rasist comis în Germania a fost achitat

Singurul suspect al unui atentat rasist din Germania a fost achitat la 18 ani după fapte, a anunţat marţi tribunalul din Dusseldorf, care l-a judecat începând din ianuarie pentru atacul cu bombă care a şocat o ţară întreagă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fost militar german şi reprezentant al scenei neonaziste din Dusseldorf, Ralf Spies risca închisoarea pe viaţă pentru 12 tentative de omor.

Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Achitarea acuzatului, în vârstă de 52 de ani, se întrezărea din luna mai, când a fost pus în libertate de către tribunal, care considera că elementele acuzării sunt insuficiente.

Suspectul a negat întotdeauna că a amplasat şi că apoi a declanşat de la distanţă dispozitivul exploziv pe 27 iulie 2000 în gara feroviară din suburbia Wehrhahn din Dusseldorf.

Atacul s-a soldat cu 10 răniţi, printre care s-a aflat şi un grup de persoane originare din ţări ale fostei URSS care ieşeau de la un curs de germană. Şase dintre răniţi erau evrei. O persoană rănită, o ucraineancă însărcinată în cinci luni, a pierdut copilul. Soţul ei era cât pe ce să moară.

Atacul a zguduit Germania şi a declanşat – la 55 de ani după căderea celui de-Al Treilea Reich – o dezbatere aprinsă privind violenţa extremei drepte cu care ţara se confruntă în mod constant.

Ralf Spies a fost reţinut în februarie 2017, după ce poliţia a obţinut mărturia unui codeţinut în 2014 căruia i-ar fi spus – în timpul unei scurte detenţii – că ”a aruncat în aer ‘negricioşi’ într-o gară”, afirmaţii contestate de către apărare.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Un alt codeţinut a mărturisit la rândul său că acuzatul i-a făcut confidenţe, afirmând că acesta a calificat moartea bebeluşului nenăscut drept ”eutanasie reuşită”.

În mai, tribunalul a calificat declaraţiile lor drept “insuficient fundamentate”, în timp ce apărarea a afirmat despre clientul său că ”fabulează”.

În faţa iminenţei unei achitări, părţile civile şi-au exprimat consternarea şi mânia înainte de verdict: Va fi ”cea mai gravă eroare judiciară din istoria judiciară a Dusseldorfului”, potrivit avocatului Juri Rogner.

Tags: atac rasistdusseldorfgermaniaRalf SpiesWehrhahn
Categorii: Diaspora