X

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse amenință Biserica Ortodoxă Română cu `consecințe grave` pentru atacarea teritoriului canonic

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse amenință Biserica Ortodoxă Română cu `consecințe grave` pentru atacarea teritoriului canonic

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în ședința din 29 februarie a.c. ca să extindă în forță teritoriul canonic în Republica Moldova și fostele teritorii românești aflate acum în Ucraina. În Moldova se întărește structura Mitropoliei Basarabiei, iar în Ucraina prin înființarea structurii numite Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, scrie stiripesurse.ro.

Cum era de așteptat deciziile au pornit un adevărat tsunami pe tărâm religios în Rusia, Moldova și Ucraina. Cel mai dur a reacționat până acum Biserica Ortodoxă Rusă prin Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse întrunit la 12 martie a.c. sub conducerea Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii.

La acest sinod a participat și Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, cel care păstorește biserica ortodoxă care ține de Patriarhia Moscovei de pe teritoriul Republicii Moldova și care consideră că e singura biserică ortodoxă care trebuie să existe acolo și care este în conflict deschis cu Mitropolia Basarabiei care ține de Biserica Ortodoxă Română – DETALII.

Cum era de așteptat, Mitropolitul Vladimir s-a plâns la Moscova de ”agresiunea” Bisericii Ortodoxe Române și a cerut sprijin.

Cazul a fost ”judecat” de sinodul bisericii ruse. În Decizia luată s-a atras atenția că s-au încălcat toate canoanele istorice și în termeni foarte duri s-a afirmat că dacă nu revine asupra deciziilor sale Biserica Ortodoxă Română ”va suferi consecințe grave”:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse amenință Biserica Ortodoxă Română cu `consecințe grave` pentru atacarea teritoriului canonic

”A JUDECAT hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind înființarea “Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina” și nerecunoașterea valabilității interdicțiilor canonice impuse clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova, acceptate fără scrisori de eliberare către “Mitropolia Basarabiei” a Patriarhiei Române.

Ajutor:

În comunicatul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 se menționează că “se declară binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe române din Ucraina de restabilire a comuniunii cu Biserica Mamă – Patriarhia Română prin organizarea lor legală într-o structură religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, precum și că “toți clericii ortodocși români… din Republica Moldova, revenind la Mitropolia Basarabiei, sunt clerici canonici… și orice sancțiune disciplinară aplicată acestora ca urmare a apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit Hotărârii Sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992 privind înființarea “Mitropoliei Basarabiei”.

Acțiuni similare ale Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au primit în mod repetat o evaluare canonică corectă din partea Sinoadelor Episcopilor și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse:

La 25 octombrie 2023, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (Proces-verbal nr. 11) în baza hotărârilor canonice (Canoanele Apostolice 12, 15, 32, 33; al Sinodului IV Ecumenic, canoanele 11, 13, 20, 23; al Sinodului din Trullo, canonul 17; al Sinodului din Antiohia, canoanele 3, 6, 7, 8, 11; al Sinodului din Laodicea, canoanele 41, 42; al Sinodului din Sardica, canonul 9; al Sinodului de la Cartagina, canoanele 23, 106; Canoanele 15 și 16 ale Sinodului I Ecumenic au caterisit șase clerici care se transferaseră arbitrar la “Mitropolia Basarabiei” a Patriarhiei Române, în clerul căruia fuseseră primiți fără scrisori de eliberare.

Tags: amenințăBiserica Ortodoxă RomânăSinodul Bisericii Ortodoxe Ruse
Categorii: SocialȘtirile zilei