Siria a eliberat un canadian care s-a aflat opt luni în detenţie

Publicat:

Un cetăţean canadian deţinut opt luni în închisorile regimului sirian a fost eliberat după o intervenţie a Libanului şi transferat la Beirut, a anunţat vineri Siguranţa generală libaneză, relatează AFP, potrivit agerpres.

Kristian Lee Baxter, de 44 de ani, a fost prezent la conferinţa de presă organizată în capitala libaneză de Siguranţa generală şi ambasada Canadei.


Citește și : Armenia cere CEDO o opinie consultativă privind o lege în baza căreia e inculpat un fost preşedinte

Emoţionat, canadianul a murmurat câteva fraze cu o voce tremurătoare şi cu ochii în lacrimi.

“Credeam că voi rămâne acolo pentru totdeauna. Sincer, nu ştiam dacă cineva ştie că sunt în viaţă”, a afirmat el. “Vreau doar să mulţumesc ambasadei şi libanezilor pentru că au ajutat la eliberarea mea”, a mai spus Baxter.

În ianuarie, guvernul canadian a confirmat faptul că Baxter este în detenţie în Siria, ţară în război vecină cu Libanul.

Un “aventurier” potrivit apropiaţilor săi, Kristian Lee Baxter, originar din Columbia Britanică, s-a deplasat în decembrie în satul în care s-a născut cumnatul său, controlat de regimul sirian şi situat în apropiere de frontiera libaneză. El nu a dat de atunci niciun semn de viaţă, potrivit media canadiene.

În cadrul conferinţei de presă, directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, a declarat că Baxter a fost încarcerat “din motive legate de o încălcare a legilor siriene”, fără a furniza detalii.

“Eforturile noastre au permis scurtarea perioadei sale de detenţie”, a adăugat el, mulţumindu-le autorităţile siriene pentru cooperarea lor “rapidă”.

Ibrahim a precizat că statul libanez a intervenit în această afacere la solicitarea ambasadei Canadei.

“Din cauza legilor privind confidenţialitatea din Canada, nu pot comenta detaliile acestei afaceri”, a declarat ambasadoarea Canadei, Emmanuelle Lamoureux.

Întrebată despre rolul jucat de Ottawa în această eliberare, şefa diplomaţiei canadiene, Chrystia Freeland, a refuzat să comenteze un dosar “privat”.

“Sunt încântată şi sincer uşurată”, a adăugat ea în cadrul unui briefing de presă de la Calgary, mulţumind în trecere guvernului libanez pentru ajutorul său. “Cred că acest caz trebuie să ne reamintească că trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă atunci când călătorim în ţări periculoase”, a mai spus Chrystia Freeland.

Citește și : O rachetă cu propulsie nucleară a explodat la centrul de teste din oraşul rus Severodvinsk (presă)

Membră a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste conduse de SUA, Canada a rupt legăturile diplomatice cu Damascul după începutul conflictului din 2011.

De atunci, Ottawa le recomandă cetăţenilor săi să evite orice călătorie în această ţară, unde războiul s-a soldat cu peste 370.000 de morţi. Puternica mişcare armată libaneză Hezbollah este angajată alături de regimul sirian în războiul său împotriva rebelilor şi a jihadiştilor.

În iulie, Abbas Ibrahim a fost mediator şi în cazul eliberării unui american de 30 de ani, Sam Goodwin, care fusese dat dispărut în mai în apropiere de Qamishli, un oraş majoritar kurd din nord-estul Siriei.

Numeroşi străini răpiţi în Siria sunt în continuare daţi dispăruţi.

Printre ei şi jurnalistul american Austin Tice, care a fost răpit în august 2012 de oameni înarmaţi neidentificaţi după un reportaj realizat la sud de Damasc. Răpirea sa nu a fost revendicată până acum.

În decembrie, tatăl lui Austin Tice a declarat că guvernul sirian este “cel mai bine plasat” pentru a ajuta la găsirea jurnalistului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit O femeie de 63 de ani a decedat, iar alta a fost transportată...

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde OpenAI are la...

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private Este ora 3 dimineața la terminalul VIP al aeroportului Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub din...

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.