Siria a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de victime ale minelor terestre

Publicat:

Siria a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de victime ale minelor terestre, înaintea Afganistanului, potrivit raportului anual al Landmine Monitor, o coaliţie de ONG-uri, publicat miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pentru prima dată de când Landmine Monitor a început monitorizarea, în 1999, cel mai mare număr de victime anuale a fost documentat anul trecut în Siria – 2729 de morţi şi răniţi. Siria nu este semnatară a Tratatului de interzicere a minelor.


Citeşte şi: 21 de oameni au scăpat cu viaţă după prăbuşirea unei clădiri în Turcia (VIDEO) – Black News

Până acum, în fruntea listei se aflau Afganistanul şi Columbia, două semnatare ale tratatului.

În raportul său, organizaţia precizează, referitor la Siria, că nu a “documentat şi nici nu a confirmat, în perioada analizată, utilizarea de mine antipersonal de către forţele guvernamentale siriene sau de către forţele ruse care participă la operaţiuni militare comune în Siria”.

“Grupurile armate nestatale din Siria au continuat probabil să folosească mine antipersonal improvizate, ca în anii precedenţi, dar accesul limitat (…) la teritoriul aflat sub controlul acestor grupuri a făcut dificilă confirmarea” acestui fapt, se adaugă în raport.

Tratatul de interzicere a minelor face parte din dreptul internaţional din 1999 şi numără în prezent 164 de state părţi. Acesta interzice utilizarea minelor care explodează la contact, precum şi a dispozitivelor explozive improvizate (IED) care pot fi activate în prezenţa, proximitatea sau la contactul unei persoane.

În 2020, au fost identificate victime în 54 de state şi alte teritorii, inclusiv 38 de semnatare ale tratatului.

Potrivit Monitorului, un singur stat – Myanmar, ţară nesemnatară – a folosit mine antipersonal în perioada documentată de raport, de la jumătatea anului 2020 până în octombrie 2021.

În aceeaşi perioadă, grupurile armate nestatale au folosit mine antipersonal în cel puţin şase ţări: Afganistan, Columbia, India, Myanmar, Nigeria şi Pakistan. Alte cazuri de presupusă utilizare a acestora în 2020 nu au putut fi confirmate de organizaţie.

Pentru al şaselea an consecutiv, în 2020 s-a înregistrat la nivel global un număr extrem de mare de victime ale minelor, dintre care unele improvizate, precum şi ale dispozitivelor cu dispersie şi alte resturi explozive de război (ERW), relevă raportul.

Citeşte şi: Franţa va relansa construcţia de reactoare nucleare – Black News

Potrivit Observatorului, au fost înregistrate cel puţin 7.073 de victime de mine/ERW (faţă de 5.853 în 2019 şi 3.456 în 2013, cel mai mic nivel înregistrat vreodată). Din acest total, 2.492 de persoane au fost ucise şi 4.561 au fost rănite. Civilii au reprezentat marea majoritate a victimelor.

În plus, potrivit lui Loren Persi, care a contribuit la scrierea raportului, “progresele în ce priveşte asistenţa au încetinit în multe ţări, iar restricţiile legate de pandemie înseamnă că este necesar un sprijin sporit sub formă de îngrijiri, servicii de reabilitare şi mijloace de trai adecvate”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry Prințul William, în vârstă de 42 de...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care vizitează oraşul pentru mai puțin...

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu? Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate...

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.