Siria : Un nou acord de evacuare a ‘aproape o mie de combatanţi’ din Doumeir (agenția Sana)

Publicat:

Un nou acord de evacuare a unor combatanţi ai grupării Jaich al-Islam din oraşul Doumeir, în apropiere de Damasc, a fost încheiat marţi cu regimul sirian, a informat agenţia oficială siriană Sana, potrivit AFP, scrie agerpres.

Acordul se referă la evacuarea a ‘aproape o mie de combatanţi’ din Doumeir, oraş situat în regiunea Qalamoun, la circa 50 km nord-est de capitală, precizează Sana.


Citește și : Parlamentul European adoptă raportul Dacianei Sârbu, referitor la politicile de mediu

Doumeir, la fel ca alte localităţi din preajma Damascului, făcea până acum obiectul unui acord aşa-zis de ‘reconciliere’, care permite rămânerea rebelilor pe loc în schimbul unei încetări a focului. În contrapartidă, regimul permite intrarea de ajutoare şi produse.

Potrivit Sana, rebelii din Jaich al-Islam, care au început ‘să predea armele grele şi medii’, vor părăsi sectorul pentru a se îndrepta spre Jarablos, teritoriu rebel din nordul Siriei.

Rebelii facţiunii islamiste au fost prezenţi de asemenea la Douma, în Ghouta de Est, dar au fost constrânşi să părăsească acest sector, după o ofensivă devastatoare de mai multe săptămâni a regimului.

Evacuările a mii de rebeli şi de civili s-au încheiat sâmbătă, permiţând regimului să preia controlul total în Ghouta de Est.

‘După ce a cucerit toată Ghouta de Est, regimul încearcă să se debaraseze de toţi rebelii din împrejurimile Damascului pentru a asigura securitatea capitalei’, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

Obiectivul este acum ‘transformarea acestor acorduri de reconciliere în acorduri de evacuare’, fiind în curs negocieri pentru aplicarea aceluiaşi acord şi în alte localităţi din Qalamoun, afirmă el.

În paralel, forţele regimului să pregătesc să preia controlul asupra ultimelor zone izolate deţinute de gruparea Stat Islamic la sud de Damasc, unde în acest scop au fost trimise întăriri militare în ultimele săptămâni.

Citește și : Ucraina se oferă să asigure Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor din Transnistria

Stat Islamic controlează din 2015 cea mai mare parte a taberei palestiniene de la Yarmouk, precum şi unele sectoare din cartierele Hajar al-Aswad, Tadamon şi Qadam.

Potrivit OSDO, în cursul nopţii de luni de marţi au avut loc schimburi de rachete, un copil fiind ucis în partea controlată de regim.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.