X

Siria: Acord de evacuare a combatanţilor SI în sudul Damascului (OSDO)

O încetare a focului între regimul sirian şi gruparea Stat Islamic a intrat în vigoare sâmbătă în sudul Damascului, unde sunt grupaţi ultimii jihadişti, în vederea unui acord de evacuare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

Regimul lui Bashar al-Assad a lansat acum o lună o vastă ofensivă aeriană şi terestră asupra ultimului bastion al SI din sudul capitalei siriene, pentru a-şi consolida dominaţia asupra Damascului şi a împrejurimilor acestuia.

Citește și : Germania: Poliţia suspectează că atacul armat soldat cu doi morţi din Saarbrucken a fost o dramă familială

Din 19 aprilie, regimul a reuşit să recucerească o parte importantă din acest ultim bastion jihadist din capitală.

“Oprirea ostilităţilor constituie începutul unei evacuări a combatanţilor SI spre deşertul sirian conform unui acord care prevala înainte de debutul ofensivei regimului”, a precizat directorul OSDO.

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, operaţiunea de transfer a jihadiştilor ar urma să înceapă în zilele următoare.

Acordul, unul nescris, ar fi fost negociat de ruşi şi de refugiaţii palestinieni instalaţi în Siria şi favorabili regimului preşedintelui Assad cu reprezentanţii SI, conform OSDO.

Presa oficială siriană a negat însă existenţa oricărui acord.

“Nu există niciun acord între armata arabă siriană şi gruparea teroristă Daech (acronimul arab al SI) asupra cartierului Hajar al-Aswad. Toate informaţiile în această privinţă nu sunt corecte”, a indicat sâmbătă agenţia de presă oficială siriană Sana, citând o sursă militară.

Forţele loiale regimului au recucerit deja cartierul Qadam, dar luptele pentru Hajar al-Aswad s-au dovedit deosebit de dificile şi de sângeroase.

Jihadiştii controlează acum mai puţin de 70% din tabăra palestiniană Yarmouk, care constituie un cartier al Damascului, precum şi o parte din cartierul Tadamoun, situat la nord de tabără, potrivit OSDO.

Luptele s-au soldat într-o lună cu 56 de morţi în rândul civililor şi 484 de morţi printre combatanţi, dintre care 251 din forţele loiale regimului, potrivit OSDO.

Dacă ar reuşi să recucerească ultimele teritorii deţinute de jihadişti, regimul ar controla întreaga capitală şi împrejurimile acesteia, pentru prima oară din 2012.

Înfrântă în operaţiunile militare de anvergură efectuate împotriva “califatului” său autoproclamat în 2014 pe o zonă ce se întindea din Irak în Siria, gruparea SI mai controlează mai puţin de 5% din teritoriul sirian.

Citește și : Cuba: Una din cutiile negre ale avionului prăbușit vineri la Havana a fost găsită

În afara Damascului, SI este prezentă în bastioane din deşert din centrul şi estul Siriei.

Războiul din Siria a izbucnit în 2011 după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea reformelor democratice. Conflictul a devenit mai complex de-a lungul anilor odată cu implicarea unor grupări jihadiste şi puteri străine. Confruntarea a provocat moartea a peste 350.000 de oameni.

Tags: bashar al assaddamascjihadistosdoRami Abdel Rahmaneregimstat islamic
Categorii: Știrile zilei