X

Siria afirmă că Staffan de Mistura a discreditat rolul său de mediator când a făcut apel la Putin să exercite presiuni către Damasc

Şeful delegaţiei guvernamentale siriene a afirmat joi că apelul emisarului ONU, Staffan de Mistura, către preşedintele rus, Vladimir Putin, de a face presiuni asupra Damascului a discreditat rolul său de mediator al convorbirilor de pace, relatează AFP, conform agerpres .

În cursul unui interviu acordat miercuri seara televiziunii publice elveţiene RTS, mediatorul ONU a făcut apel la Putin ”să aibă curajul” de a convinge guvernul sirian să accepte organizarea de noi alegeri, pentru ca ”pacea să câştige”.

”Noi i-am indicat trimisului special că a comis o eroare (…) în cursul interviului său la televiziunea elveţiană RTS”, a declarat Bashar al-Jaafari presei, în ultima zi a celei de-a opta runde de discuţii de pace la Geneva.

Citește și : Nu există nici un fel de prezenţă a armatei ruse în estul Ucrainei (Vladimir Putin)

”Noi i-am explicat că faptul că insistenţa asupra acestui fel de poziţie îi discreditează rolul de mediator al convorbirilor, ceea ce afectează discuţiile de la Geneva în ansamblul lor”, a adăugat el.

”Suntem un guvern şi de bucurăm de suveranitate deplină. Nimeni nu ne poate influenţa. Avem aliaţi, prieteni şi persoane care luptă împreună cu noi pe teren” , dar ceea ce a spus mediatorul ”nu reflectă relaţia pe care noi o avem cu Moscova”, a explicat reprezentantul guvernului de la Damasc.

Din New York, adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Aziz Haq, a reacţionat joi, declarând că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ”susţine în totalitate activitatea trimisului special privind Siria”.

Staffan de Mistura a organizat şapte cicluri de convorbiri la Geneva începând din 2016, dar fără rezultat. În cursul celui de-al optulea ciclu, care a demarat pe 28 noiembrie, discuţiile s-au concentrat pe redactarea unei Constituţii şi organizarea de alegeri în Siria, supervizate de ONU.

Tags: damascmediatorONUpaceStaffan de MisturaVladimir Putin
Categorii: Sinteze