X

Siria : Armata turcă a încercuit oraşul Afrin

Armata turcă a încercuit marţi oraşul Afrin, care este de aproape opt săptămâni ţinta unei ofensive lansate cu ajutoare siriene în vederea dislocării unei miliţii kurde siriene considerate ”teroriste” de Ankara, dar susţinute de Washington, relatează AFP, conform news.ro.

Această înaintarea a forţelor pro-turce în nordul Siriei provoacă temeri cu rivire la o nouă dramă umanitară în Siria, unde războiul continuă de şapte ani fără răgaz, ca cea din Ghouta de Est, ultimul bastion rebel aflat la porţile Damascului, teatrul unei ofensive sângeroase a regimului.

Citește și : Moscova ironizează înlocuirea lui Tillerson : „Tot Rusia este responsabilă?”

Armata turcă a anunţat marţi că a încheiat încercuirea oraşului Afrin, principalul obiectiv al ofensivei pe care a lansat-o pe 20 ianuarie contra forţei kurde siriene Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG).

Ea nu a furnizat alte detalii.

”Oraşul este încercuit aproape în întregime”, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), care dispune de o vastă reţea de informatori în întreaga ţară.

Singurul drum încă deschis între enclavă şi zonele aflate sub controlul regimului sunt ”în bătaia focului” forţelor turce, potrivit SOHR.

După mai multe săptămâni de avansare dificilă, militarii turci şi aliaţii lor au cucerit în ultimele zile mai multe localităţi situate în vecinătatea oraşului Afrin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că forţele Ankarei ar putea să intre ”în orice moment” în oraş.

Peste 200 de civili au fost ucişi de la începutul operaţiunii turce, intitulate ”Ramură de măslin”, potrivit SOHR. Ankara dezminte că ar viza populaţia.

Citește și : Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

Combatanţii kurzi au anunţat săptămâna trecută redesfăşurarea a 1.700 de oameni în regiunea Afrin. Regimul a trimis la rândul său oameni să susţină YPG, la cererea acesteia.

Turcia consideră YPG drept o grupare ”teroristă”, în timp ce Statele Unite susţin aceşti combatanţi kurzi, pe care-o consideră cel mai bun bastion din Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Observatori şi ONG-uri se declară îngrijoraţi de eventualitatea unui asalt asupra Afrin, un oraş cu aproximativ 350.000 de locuitori. Câteva sute dintre ei au fugit luni din oraş, temându-se de un asediu asfixiant sau un asalt iminent, potrivit SOHR.

Tags: AfrinankaraarmataRamura de măslinRecep Tayyip ErdoganwashingtonYPG
Categorii: Sinteze