X

Siria. Evacuarea civililor grav bolnavi din Ghouta s-a încheiat

Treisprezece civili grav bolnavi au putut părăsi joi noaptea regiunea Ghouta de Est din Siria, controlată de rebeli şi asediată de forţele regimului, marcând finalul unei operaţiunii de evacuare din această enclavă afectată de o criză umanitară acută, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Treisprezece civili, printre care şase copii şi patru femei, au fost evacuaţi joi, la miezul nopţii’, a declarat pentru AFP un responsabil medical local, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) confirmând că operaţiunea de evacuare a luat sfârşit în cursul nopţii.

Citeşte şi: Româncă MOARTĂ într-un spital din Spania, după ce medicii au ignorat-o mai multe ore

În total, 29 de pacienţi au fost evacuaţi de marţi până joi noaptea din Ghouta, în schimbul eliberării a 29 de deţinuţi, conform acordului încheiat între regim şi insurgenţi, potrivit OSDO.

ONU ceruse însă evacuarea din motive medicale a 500 de persoane.

Din cauza întârzierilor şi a blocajelor în acest dosar, 16 pacienţi nu au mai supravieţuit din noiembrie.

Aproape 400.000 de oameni sunt prinşi sub asediu la Ghouta, grav afectată de lipsă de alimente şi materiale medicale. În rândul locuitorilor au fost raportate numeroase cazuri de malnutriţie.

Citeşte şi: Un fost preot gay, ŢEPUIT şi lăsat pe drumuri de mai tânărul său soţ român

Spre deosebire de primele două zile, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a mai fost prezent pe teren joi seara, operaţiunea de evacuare fiind condusă de Semiluna Roşie siriană.

Toate evacuările s-au desfăşurat de la Douma, dar bolnavii au venit din diferite localităţi din regiune. Ei au fost transportaţi ulterior spre spitale din Damasc.

Nu se ştie deocamdată dacă şi când ar mai putea avea loc noi evacuări medicale

Tags: civiliComitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR)damascDoumaevaucuariGhouta de EstObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)Semiluna Roşie Sirianăsiria
Categorii: Știrile zilei