Siria : Experţii OIAC ,pentru a ancheta presupusul atac chimic de la Douma, vor exhuma rămăşiţele unor victime

Publicat:

Experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice prezenţi la Douma, în apropiere de Damasc, pentru a ancheta un presupus atac chimic vor exhuma rămăşiţele unor victime, a declarat joi, într-un interviu pentru Financial Times, directorul OIAC, Ahmet Uzumcu, potrivit AFP, conform agerpres.

Misiunea de anchetă a OIAC, organism cu sediul la Haga, a prelevat peste 100 de ‘eşantioane de mediu’ la Douma de când a avut acces la acest loc la 21 aprilie, a declarat directorul general, Ahmet Uzumcu. Anchetatorii vor examina acum “mijloacele de a exhuma şi de a preleva eşantioane biomedicale”, a spus el.


Citește și : Sudanul închide 13 misiuni diplomatice în întreaga lume după ce diplomații nu și-au mai primit salariile de peste şapte luni

Presupusul atac chimic cu gaz toxic a făcut cel puţin 40 de morţi la Douma, la nord-est de capitala siriană, la 7 aprilie, conform echipelor de salvare.

Imputat de Occident forţelor guvernamentale siriene, acest presupus atac chimic a provocat lovituri din partea Washingtonului, Parisului şi Londrei asupra unor instalaţii ale regimului sirian şi a dus la tensiuni diplomatice.

“Deşi experţii noştri au putut asista la autopsii în trecut, va fi pentru prima dată când vom exhuma rămăşiţe omeneşti”, a subliniat Uzumcu, precizând că un raport privind ancheta nu va fi făcut public decât peste cel puţin o lună.

Misiunea de anchetă “continuă să exploreze toate căile posibile pentru colectarea de probe”, a spus o purtătoare de cuvânt a OIAC, contactată joi de AFP.

Este totuşi “prematur să speculăm asupra momentului în care raportul” experţilor privind o eventuală folosire de arme chimice la Douma “va fi gata pentru a fi împărtăşit cu statele membre ale OIAC”, a adăugat ea.

Citește și : Spania : Premierul Rajoy declară că exista imunitate pentru gruparea separatisă ETA

Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri de Occident că obstrucţionează accesul inspectorilor OIAC la Douma, acuzaţii pe care ea le-a respins cu vehemenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dragoste la Maratonul din Chișinău: un alergător și-a cerut iubita în căsătorie

Dragoste la Maratonul din Chișinău: un alergător și-a cerut iubita în căsătorie Finalul cursei de 10 km i-a făcut pe toți cei din piață să...

PAM a lansat o operaţiune de urgenţă pentru un milion de libanezi

PAM a lansat o operaţiune de urgenţă pentru un milion de libanezi Programul Alimentar Mondial (PAM) a lansat o operaţiune de urgenţă pentru a furniza...

Astăzi, mii de oameni au participat la Maratonul Internațional Chișinău 2024

Astăzi, mii de oameni au participat la Maratonul Internațional Chișinău 2024 Sportivi amatori, alergători profesioniști și persoane cu nevoi speciale au participat la Maratonul Internațional...

Israelul anunţă uciderea şefului securităţii preventive a Hezbollah într-o lovitură aeriană la Beirut

Israelul anunţă uciderea şefului securităţii preventive a Hezbollah într-o lovitură aeriană la Beirut Israelul l-a eliminat pe comandantul Unităţii de securitate preventivă a Hezbollah într-o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.