Siria îşi pune la adăpost patrimoniul într-o ţară străină

Publicat:

Siria a semnat cu Sultanatul Oman un acord pentru împrumutarea temporară a unor colecţii de muzeu “în scopul conservării acestora”, a anunţat duminică Ministerul Patrimoniului şi Culturii din Oman, citat de AFP, potrivit agerpres.

Bogata moştenire arheologică a Siriei a fost grav afectată de lupte, distrugeri, furturi şi jafuri organizate în special de grupul jihadist Statul Islamic (IS) în războiul care a devastat ţara din 2011 şi a lăsat în urma sa 370.000 de morţi şi mai multe milioane de persoane strămutate.


Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

“Acordul prevede un împrumut temporar din partea Direcţiei Generale Siriene a Antichităţilor şi Muzeelor către Muzeul Naţional din Oman, în scopuri de conservare”, dar şi organizarea unei expoziţii temporare la Muzeul Naţional din Oman, a indicat Ministerul Patrimoniului şi Culturii citat într-un comunicat.

Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei la Muscat a ministrului sirian al Culturii, Mohammed Al-Ahmad, în fruntea unei delegaţii de oficiali.

Directorul general al Muzeului Naţional din Oman, Jamal bin Hasan al-Moussawi, a declarat că acordul priveşte “lucrări deteriorate în anii crizei (din Siria), inclusiv un număr de piese de importanţă istorică (…) din oraşul antic Palmyra”, indică acelaşi comunicat.

Palmyra a fost cucerită de două ori de gruparea teroristă Statul Islamic, care a distrus o parte dintre comorile arheologice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, înainte ca oraşul să fie recucerit în 2017 de regimul lui Bashar al-Assad, cu ajutorul aliatului său rus.

UNESCO a înscris şase situri siriene pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, cum ar fi centrul istoric al oraşului Alep, partea antică a Damascului, situl Palmyra şi Crac des Chevaliers, citadela cruciaţilor din apropiere de Homs (centru).

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

Sultanatul Oman, care promovează o politică strictă de non-imixtiune în afacerile regionale, este unul dintre puţinele state arabe care a menţinut legăturile cu Damascul de la începutul conflictului din Siria în 2011.

După câţiva ani de boicot, alte ţări arabe şi-au arătat recent dorinţa de a se apropia de regimul lui Bashar al-Assad, care încearcă de câteva luni să revină pe scena diplomatică, după recâştigarea a două treimi din teritoriul sirian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.