Siria : În pofida armistiţiului umanitar au continuat confruntările armate în partea rebelă a Ghoutei de Est

Publicat:

Confruntări armate la sol continuau miercuri în partea rebelă a Ghoutei de Est, în pofida armistiţiului umanitar decretat de Rusia în Siria, iar Moscova a dat din nou vina pe grupări insurgente, relatează AFP.

Această ”pauză” cotidiană de cinci ore – de la ora locală 9.00 (şi ora României) la ora locală 14.00 – cu scopul de a permite intrarea unor ajutoare şi evacuarea unor civili din enclavă a fost decretată de Rusia, marele aliat al regimului lui Bashar al-Assad, conform news.ro .


Însă ea a fost imediat compromisă de către reluarea confruntărilor, iar părţile se acuză reciproc că o încălcă.

Această măsură a fost anunţată la două zile după adoptarea prin vot în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care reclamă un armistiţiu ”de îndată”, de 30 de zile, în toată Siria, devastată de război din 2011, şi care a rămas efect.

Citește și : Slovacia : Ministrul Culturii demisionează în urma asasinării jurnalistului Jan Kuciak

După o noapte marcată de înfruntări intense la perferia Ghoutei de Est, aviaţia regimului a bombardat din nou, miercuri dimineaţa, localităţi din enclava rebelă – unde au fost ucişi aproape 600 de civili de de la 18 februarie, dintre care aproape un sfert copii, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Prin bombardamente intensive şi lupte la marginea Ghoutei de Est, forţe proregim au reuşit să înainteze pe teren, în mod limitat, la nivelul localităţilor Hosh al-Zawahira şi Chifouniya”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Raidurile aeriene s-au întrerupt odată cu intrarea în vigoare a pauzei umanitare zilnice, însă confruntările la sol între combatanţi din cadrul Jaish al-Islam, o facţiune rebelă islamistă, şi forţe loiale lui al-Assad au continuat, potrivit aceleiaşi surse şi unui corespondent AFP.

REBELII SĂ ”ACŢIONEZE”

Sectorul aflat sub controlul rebelilor în Ghouta de Est, în care trăiesc aproximativ 40.000 de oameni, constituie ultimul bastion al disidenţei la porţile Damascului. Această vastă regiune a fost recucerită în proporţie de două treimi de către forţele proregim în ultimii ani.

Continuarea confruntărilor fragilizează acest armistiţiu parţial decretat de Moscova, în timp ce Rezoluţia ONU 2401 cu privire la o oprire totală a luptelor timp de o lună pe întregul teritoriu sirian nu a produs vreun efect.

Marţi, ”obuze, bombe şi butoaie cu explozivi au fost deversate asupra enclavei rebele” de către regim, care a omorât şapte civili – inclusiv doi copii -, potrivit SOHR.

La rândul său, agenţia oficială siriană Sana a anunţat un mort şi cinci răniţi în urma căderii unui obuz tras de rebeli la Damasc. Alte tiruri au vizat, potrivit agenţiei, un culoar umanitar la nivelul sectorului Al-Wafidine, cu scopul de a împiedica civili să părăsească enclava.

Citește și : SUA : Paul Manafort pledează nevinovat în cadrul anchetei lui Mueller

Aceste acuzaţii au fost preluate de armata rusă, potrivit căreia rebelii au lansat o ”ofensivă” contra unor poziţii proregim în timpul ”armistiţiului”.

”Militanţi baricadaţi” în Ghouta ”continuă să bombardeze Damascul, blocând livrări de ajutoare şi evacuarea celor care doresc să plece”, a acuzat din nou şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în Consiliul ONU al Drepturilor Omului.

”Rusia şi Guvernul sirian au anunţat deja creare unor culoare umanitare (…). Acum este rândul militanţilor să acţioneze”, a adăugat el, subliniind că Moscova va continua să susţină Damascul în vederea ”eradicării ameninţării teroriste”.

Cu ajutorul sprijinului militar al Moscovei, regimul şi-a multiplicat, din 2015, victoriile contra rebelilor şi jihadiştilor, până la reluarea controlului a peste jumătate din teritoriu.

”AFRONT”

În ceea ce priveşte Ghouta de Est, ”în pofida unei suprafeţe limitate raportat la alte zone aflate pe mâna rebelilor”, ea este ”o prioritate pentru regim, întrucât ea constituie un afront la adresa autorităţii politice la porţile capitalei”, a declarat pentru AFP Julien Théron, un specialist în conflicte în Orientul Mijlociu şi profesor la Sciences Po Paris.

De la 18 la 25 februarie, regimul a supus enclava rebelă unui potop de foc. De la 18 februarie, 590 de civili au fost ucişi – dintre care aproape 150 sunt copii – potrivit SOHR.

Citește și : Jean-Marie Le Pen, în primul volum al memoriilor sale, a găsit loc pentru câteva remarci acide la adresa fiicei sale Marine

ONU a confirmat marţi reluarea confruntărilor armate, care au împiedicat trimiterea vreunui ajutor umanitar.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tarik Jasarevic, agenţia sa dispune de o listă de 1.000 de persoane care aşteaptă o evacuare medicală din Ghouta de Est – dintre care 600 se află într-o stare ”moderată spre gravă”.

Asediaţi din 2013, locuitorii enclavei rebele sunt supuşi, în afară de bombardamente, unor penurii de hrană şi medicamente.

Potrivit Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare, peste 700 de persoane au nevoie de o evacuare medicală urgentă, în timp ce 12% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani suferă de o subalimentare severă, iar un copil din trei de o întârziere de creştere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la Paris

VIDEO - Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la Paris Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la categoria 66...

Recomandări pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, odată cu deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025

Recomandări pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, odată cu deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025 ✔️ Obținerea avizului pentru vânătoare: Sectorul Poliției de Frontieră...

Un suspect dintr-un dosar de contrabandă, reținut pentru amenințare și violență asupra unui funcționar public

Un suspect dintr-un dosar de contrabandă, reținut pentru amenințare și violență asupra unui funcționar public Un conațional, care este acuzat de amenințare sau violență asupra...

Luptătorii Radu Lefter și Maxim Saculțan, eliminați în prima rundă a Jocurile Olimpice

Luptătorii Radu Lefter și Maxim Saculțan, eliminați în prima rundă a Jocurile Olimpice Luptătorii de stil liber Radu Lefter (97 kg) și Maxim Saculțan (65...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.