X

Siria- cel mai rău loc în istoria modernă în ceea ce priveşte atacurile asupra centrelor medicale (ONU)

Mult mai multe facilităţi medicale au fost atacate în Siria în primele patru luni ale anului 2018 decât pe tot parcursul anului trecut, a deplâns vineri un responsabil ONU, denunţând o escaladare ‘şocantă’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Siria este cel mai rău loc în istoria modernă în ceea ce priveşte atacurile asupra centrelor medicale’, a afirmat vineri la Beirut Panos Moumtzis, coordonatorul umanitar regional al ONU pentru Siria, ţară devastată de un război sângeros din 2011.

Citește și : SUA: Atac armat într-un liceu din Texas. Mai multe persoane au fost rănite

‘Siriei îi revin astăzi 70% din atacurile raportate pe plan mondial împotriva facilităţilor medicale’, a subliniat el.

Între ianuarie şi începutul luni mai 2018, circa 79 de facilităţi medicale au fost lovite şi 89 de persoane au murit în aceste atacuri, deopotrivă pacienţi şi personal medical, a adăugat el.

O creştere semnificativă comparativ cu cele 73 de centre medicale vizate de atacuri care au ucis 73 de persoane pe întreg anul 2017.

Aproape jumătate din atacurile din 2018 a uavut loc în Ghouta Orientală, fost bastion rebel la porţile Damascului, lovit zilnic de forţele regimului condus de Bashar al-Assad, care în final au preluat sub controlul lor acest sector la mijlocul lunii aprilie.

Circa 40 de atacuri au vizat spitale, bănci de sânge sau zone unde staţionau ambulanţe în provincia Idlib (nord-vest), dominată de jihadişti şi rebeli.

Escaladarea intervine în pofida mecanismului special instituit de ONU mai devreme în acest an pentru a încerca să salveze centrele de sănătate şi care prevede comunicarea beligeranţilor de date privind localizarea acestor facilităţi.

Astfel, potrivit acestui responsabil ONU, datele privind localizarea a 661 de centre au fost furnizate Rusiei, aliat ferm al regimului sirian, şi SUA, angajate împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic în Siria.

Patru facilităţi dintre acestea au fost lovite, dintre care două în Ghouta Orientală şi două în provincia centrală Homs, a adăugat el. Ambele zone sunt zone unde armata siriană desfăşoară operaţiuni.

Citește și : SUA: Cel puțin opt persoane au fost ucise în atacul armat din Texas

‘Conform ipotezei noastre, aceste atacuri nu au fost accidentale. Şi dacă centre medicale sunt vizate, unele în repetate rânduri, nu se poate vorbi de daune colaterale’, a afirmat Moumtzis.

Declanşat în 2011 după reprimarea de către regim a manifestaţiilor paşnice pentru reforme democratice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex pe parcursul anilor, cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat. Bilanţul: 350.000 de morţi până acum, milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

Tags: atacuricentre medicaleescaladarefacilităţi medicaleONUpacientiPanos Moumtzispersonal medicalsiria
Categorii: Știrile zilei