X

Siria respinge acuzaţiile de ‘tortură’ lansate de Olanda

Guvernul sirian a respins sâmbătă anunţul Olandei cu privire la decizia de a trage Damascul la răspundere pentru crime împotriva populaţiei sale, în special pentru ‘tortură’, şi de a sesiza eventual o instanţă internaţională, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Guvernul olandez (…) este hotărât să utilizeze Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru a servi agendele politice ale stăpânului său american”, a declarat o sursă a Ministerului de Externe sirian, citată de agenţia oficială de presă Sana.

Citește și : Zonă de carantină amenajată în Iordania pentru animalele infectate cu COVID-19

Aceeaşi sursă siriană a acuzat Olanda că “îşi încalcă flagrant obligaţiile şi angajamentele în calitate de stat care găzduieşte această organizaţie internaţională”, fără a explica în ce ar consta încălcările denunţate.

“Există suficiente probe care arată că regimul sirian este vinovat la scară largă de încălcări ale drepturilor omului, în special de tortură”, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte.

Olanda invocă în demersul său Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Torturii şi acuză Damascul de crime şi de utilizarea de arme chimice împotriva populaţiei sale, un caz susceptibil a fi înaintat celei mai înalte jurisdicţii a ONU.

O “notă diplomatică” a fost trimisă Damascului prin care i se cere regimului să pună capăt actelor de ‘tortură’ şi să înceapă negocieri între cele două ţări.

“Dacă nu poate fi încheiat niciun acord asupra acestei chestiuni, Olanda va înainta cazul unui tribunal internaţional”, a declarat ministrul olandez de externe, Stef Blok, citat într-un comunicat.

Citește și : Frontierele SUA cu Mexic şi Canada rămâne închise până la 21 octombrie

O tentativă precedentă de a sesiza Curtea Penală Internaţională (CPI) în legătură cu situaţia din Siria a fost blocată prin veto la Consiliul de Securitate al ONU.

În ultimii ani, Damascul a recucerit o mare parte din teritoriul sirian de la rebeli şi jihadişti cu sprijinul Rusiei şi Iranului.

Tags: CIJdamascMark RutteolandaStef Blok
Categorii: Sinteze