X

Siria: Septembrie, luna cu cei mai puţini morţi civili de la începutul războiului în 2011 (OSDO)

În septembrie s-a înregistrat un bilanţ de 139 de morţi în rândul civililor în Siria, cel mai mic număr de decese de la începutul războiului în 2011, a indicat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, potrivit Agerpres.

Bilanţul total al deceselor a fost însă de 1.059 de morţi, între care 436 de combatanţi rebeli, 239 soldaţi sirieni şi combatanţi pro-regim, precum şi 236 de jihadişti, potrivit acestei organizaţii neguvernamentale cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Citește și : Victimele tragediei din Indonezia au început să fie înhumate într-o groapă comună

Cu 139 de morţi, ‘este vorba de luna cu cele mai puţine victime civile’, a apreciat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, indicând faptul că printre civilii ucişi figurează 38 de copii şi 20 de femei.

Numai în provincia Idlib, 47 de civili, între care 19 copii, au fost ucişi, potrivit OSDO.

Provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, constituie, împreună cu zonele adiacente din provinciile Latakia, Hama şi Alep, ultimul bastion al insurgenţilor în Siria.

Aflată în vizorul regimului timp de mai multe luni, provincia Idlib şi zonele învecinate au făcut obiectul unui acord ruso-turc la 17 septembrie, care a îndepărtat iminenţa unei ofensive de anvergură a regimului şi a aliatului său rus.

Bilanţul record în materie de victime civile a fost în mai 2015, când s-au înregistrat 6.657 de morţi.

Dar toate aceste bilanţuri nu includ zeci de mii de persoane dispărute în detenţie.

Citește și : Ucraina va construi o bază militară în nordul Mării Negre, pentru contracararea Rusiei

Declanşat după represiunea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie, conflictul sirian a crescut în complexitate pe parcursul anilor, odată cu implicarea jihadiştilor şi a puterilor străine. Până acum, violenţele din Siria au făcut 365.000 de morţi din martie 2011, între care peste 110.000 de civili, potrivit OSDO.

Tags: decesejihadistiosdoseptembriesiria
Categorii: Sinteze