X

Siria și Iranul își consolidează cooperarea militară

 Iran şi Siria au semnat un acord de cooperare militară cu prilejul întâlnirii avute de cei doi miniştri ai apărării la Damasc, a informat luni agenţia iraniană Tasnim, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, a sosit duminică la Damasc pentru o vizită de două zile, pentru întrevederi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi cu responsabili militari de rang înalt, a indicat agenţia citată, care nu a dat însă detalii despre acord.

Citește și: Armata americană a investit un miliard de dolari în baza aeriană din Câmpia Turzii. Aici vor fi amplasate arme de ultimă generație

Iranul intervine militar alături de forţele regimului lui Bashar al-Assad în conflictul care le opune pe acestea grupărilor rebele şi jihadiste.

Datorită ajutorului Teheranului şi sprijinului Moscovei, regimul Assad a reuşit să preia controlul asupra a aproape două treimi din teritoriu. Preşedintele sirian a afirmat recent că reconstrucţia ţării este ‘prima prioritate’.

‘Siria se află la o cotitură foarte important. Traversează o fază critică şi intră în etapa foarte importantă a reconstrucţiei’, a declarat duminică ministrul iranian al apărării, citat de televiziunea de stat Irib.

Hatami a subliniat că Teheranul va avea ‘o prezenţă, o participare’ în procesul de reconstrucţie’.

Citește și: SUA: Atac armat la Jacksonville. Mai multe persoane au murit

Războiul care devastează Siria din 2011 a provocat peste 350.000 de morţi, dar şi distrugeri estimate de o comisie a ONU la aproape 400 miliarde de dolari.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat săptămâna trecută că Iranul trebuie să-şi retragă forţele din Siria.

În schimb, oficiali de la Teheran afirmă că Iranul are o prezenţa militară în Siria la invitaţia guvernului lui Assad şi că nu există planuri imediate de retragere.

Tags: Amir Hatamibashar al assaddamascIransiriateheran
Categorii: Sinteze