X

Siria: Sute de cadre medicale au manifestat în provincia Idlib contra unei ofensive a regimului

Peste 300 de medici şi infirmieri au manifestat duminică în provincia Idlib din Siria pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de o posibilă ofensivă a regimului şi a face apel la comunitatea internaţională să protejeze personalul medical, a constatat un corespondent AFP, potrivit agerpres.

În ţinută de lucru, manifestanţii, bărbaţi şi femei, s-au adunat în faţa unui spital din localitatea Atme, aproape de graniţa cu Turcia, având în mână un trandafir sau steagul revoluţiei siriene.

Citește și : Iranul şi-a ales propunerea pentru Oscar 2019, în ciuda apelurilor privind boicotarea premiilor

În ultimele săptămâni, bombardamentele de artilerie ale regimului şi raidurile aeriene ale aliatului său rus au vizat mai multe zone din Idlib, atingând uneori spitale sau centre ale echipelor de intervenţie din acest ultim mare bastion insurgent din nord-vestul Siriei.

Loviturile ruse s-au oprit de mai multe zile în timp ce tirurile de artilerie ale regimului au scăzut în intensitate, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

La Atme, unii manifestanţi au afişat mesaje în engleză, rusă sau germană. “ONU – protecţia noastră este responsabilitatea voastră”, “Medicii din Idlib sunt în pericol”, scria pe două dintre pancarte.

“Cerem oprirea loviturilor asupra spitalelor şi protejarea noastră de către Naţiunile Unite. Personalul medical este neutru. Noi îngrijim civilii răniţi de loviturile aviaţiei ruse sau ale lui Assad”, a declarat pentru AFP infirmierul Fadi al-Amour.

Vineri, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a asigurat că nu se pregăteşte nicio ofensivă de amploare asupra Idlibului.

Citește și : Peste un sfert dintre ruşii acreditaţi în Elveţia ca diplomaţi ar de fapt spioni (media)

În mai multe rânduri, ONU şi organizaţii nonguvernamentale au avertizat faţă de o “baie de sânge” sau o “catastrofă umanitară” în cazul unei ofensive a regimului sirian.

Războiul din Siria a început în 2011 după reprimarea sângeroasă de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad a manifestaţiilor pro-democraţie. Războiul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

Tags: Idlibinfirmierimediciofensivasiriaturcia
Categorii: Sinteze