Siria : Zeci de civili, evacuaţi din Ghouta de Est

Publicat:

Zeci de civili, inclusiv ”cazuri medicale” au fost evacuaţi marţi din enclava rebelă asediată în Ghouta de Est, au declarat surse concordante, la o zi după ce ONU a anunţat că peste 1.000 de persoane se află într-o stare critică, relatează AFP, conform news.ro .

Evacuări au avut loc sub supervizarea ONU, prin al-Wafidin – principalul punct de trecere între enclava rebelă şi capitala siriană Damasc, la nord de oraşul Duma.


Citește și : Moscova ironizează înlocuirea lui Tillerson : „Tot Rusia este responsabilă?”

Ar fi vorba despre 24 de bărbaţi, 44 de femei şi 78 de copii – dintre care zece bolnavi -, a declarat pentru AFP o sursă militară siriană.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), aceste evacuări s-au efectuat din oraşele Duma şi Rihane (nord), sub controlul Jaish al-Islam, una dintre principalele două grupări rebele din Ghouta.

Duma este cel mai mare oraş din ultimul fief insurgent, la porţile Damascului, vizat de o ofensivă sângeroasă a regimului de peste trei săptămâni.

”Evacuările unor civili, inclusiv a unor cazuri medicale, au început şi ele continuă”, a anunţat, la Damasc, un oficial ONU care supervizează operaţiunea.

La al-Wafidin, un corespindent AFP a putut să vadăun grup de femeii şi copii îmbrăcaţi de iarnă şi bătrâni care aşteptau, aşezaţi pe scaune din plastic. Trei ambulanţe aparţinând Semilunei Roşii siriene şi o clinică mobilă aşteptau să transfere persoanele evacuate către centre de primire în sectorul al-Doueir, aflat sub controlul regimului, potrivit aceleiaşi surse.

Televiziunea siriană de stat a difuzat imagini cu membri ai Semilunei Roşii primind civili evacuaţi. Un bătrân, aşezat, a declarat că vrea să se întoarcă acasă, cu un copil aşezat alături de el. Mai departe se afla o femeie cu doi copii mici şi militari în jur.

Potrivit lui Iuri Evtuşenko, şeful Centrului rus de reconciliere a beligeranţilor în războiul din Siria, citat de agenţia rusă Interfax, aceste evacuări sunt rezultatul unor ”negocieri între centru şi lideri ai unor grupări armate ilegale în Ghouta de Est”. ”Ele privesc 100 de persoane, în două grupuri, evacuate din oraşul Duma”.

Şeful Biroului Politic al grupării Jaish al-Islam, Yasser Delwan, a declarat anterior că ”un grup de cazuri medicale critice urmează să fie evacuat marţi împreună cu însoţitorii” prin al-Wafidin.

Gruparea a anunţat luni un acord negociat ”prin intermediul ONU cu Rusia (…) în vederea evacuării răniţilor în mai multe etape”.

ONU a tras luni un semnal de alarmă cu privire la soarta a peste 1.000 de persoane care au nevoie de o evacuare medicală urgentă.

”Este vorba, în majoritate, de femei şi copii”, a anunţat Linda Tom, o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) la Damasc.

Potrivit OCHA, există 77 de ”cazuri prioritare” între cei aproximativ 1.000 de bolnavi sau răniţi, care este necesar să iasă urgent din bastionul rebel încercuit.

Regimul a ucis în ofensiva sa peste 1.100 de civili – între care 344 de copii – şi a rănit alţi peste 4.530 în Ghouta de Est, de la 18 februarie, potrivit SOHR.

Forţele loialiste strâng zilnic şi mai mult laţul în jurul enclavei rebele Ghouta de Est, supusă unui asediu de cinci ani.

Damascul controlează de-acum peste 60% din această enclavă rebelă, potrivit SOHR.

Citește și : Nikolai Glushkov, fost asociat al oligarhului rus Boris Berezovski, găsit mort la Londra (presă)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva unor persoane şi entităţi din Belarus

O nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva unor persoane şi entităţi din Belarus SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat vineri o nouă serie de...

Din septembrie, copiii din localități rurale vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

Din septembrie, copiii din localități rurale vor beneficia de servicii stomatologice gratuite Prestarea gratuită a serviciilor stomatologice pentru copii din localități rurale va fi reluată...

Câștigătoarea premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoarea Evin din Teheran

Câștigătoarea premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoarea Evin din Teheran Gardienii au bătut femeile deținute în confruntările care au izbucnit...

Cinci copii internați la Institutul Mamei și Copilului în urma accidentului tragic de la Strășeni

Cinci copii internați la Institutul Mamei și Copilului în urma accidentului tragic de la Strășeni Cinci copii, cu vîrste între un an și 13 ani,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.