X

Siria : Zeci de mii de civili, refugiați din Afrin, au primit ajutor umanitar (CICR)

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că zeci de mii de civili care au fugit din calea ofensivei turceşti în nord-vestul Siriei au primit marţi ajutor umanitar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ofensiva Ankarei împotriva enclavei kurde Afrin, ce durează de aproape două luni, a provocat un exod masiv de civili, dintre care zeci de mii şi-au găsit refugiu în localitatea Tal Rifaat, la est de oraşul Afrin, unde situaţia umanitară este alarmantă.

Citește și : Olanda : Cinci cetăţeni români au murit într-un grav accident auto

Marţi, CICR şi Semiluna Roşie siriană au început să livreze în zonă ajutorul umanitar. ”Distribuirea de pâine, cuverturi şi recipiente cu apă a început”, a indicat purtătoarea de cuvânt a CICR în Siria, Ingy Sedky.

Armata turcă şi rebelii sirieni aliaţi au lansat pe 20 ianuarie în enclava kurdă o ofensivă militară împotriva miliţiei YPG (Unităţile de protecţie ale poporului), calificată drept ”teroristă”, şi a preluat controlul duminică al principalului oraş din regiune, Afrin.

Potrivit ONU, circa 100.000 de persoane au fugit din calea luptelor, dar Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a estimat că numărul ar putea atinge 250.000.

Aproximativ 75.000 de persoane s-au refugiat în oraşul Tal Rifaat, potrivit Biroului ONU de coordonare pe probleme umanitare (OCHA). Cele 16 şcoli ale oraşului au fost transformate în centre de primire pentru persoanele strămutate, a precizat OCHA. Oraşul Tal Rifaat este sub controlul YPG, dar este prezentă şi armata siriană.

Peste 20.000 de civili s-au refugiat în localităţile Nebbol şi Zahra, un sector din sud-estul Afrinului, controlat de regim, conform ONU. CICR şi Semiluna Roşie arabă siriană au distribuit în zonă 2.700 de saltele, 12.000 de pături şi ajutor de primă necesitate, a indicat marţi Crucea Roşie.

Citește și : Zuckerberg, chemat în faţa Parlamentului de la Londra sa dea explicații privind folosirea datelor utilizatorilor Facebook de către Cambridge Analytica

Tags: AfrinCICRcivilisemiluna rosiesiriaTal Rifaat
Categorii: Știrile zilei